Lauksaimniecības produktu eksporta konkurētspēja Baltijas valstīs - Tomsone, Inga (Latvijas Universitāte, 2021)
Cilvēku skaits pasaulē pieaug un nenoliedzami pieaug arī pieprasījums pēc pārtikas. Lauksaimniecības un pārtikas tirgi pēdējās divās desmitgadēs ir ļoti mainījušies un mūsdienās tie ir ciešāk integrēti nekā jebkad agrāk. Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz starptautiskās tirdzniecības statistikas datu analīzi, novērtēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lauksaimniecības produktu eksporta konkurētspēju un sniegt priekšlikumus tās veicināšanai. Maģistra darbā izvirzītā hipotēze: “Starp trīs Baltijas valstīm, Lietuvai ir augstākie eksporta konkurētspējas rādītāji” tiek apgāzta, jo tikai atsevišķi, starp darbā izmantotiem eksporta konkurētspējas novērtēšanas rādītājiem konkrētajā laika periodā, Lietuvai bija augstāki vai labāki par Latviju un Igauniju, kas lielākoties saistāmi ar lielākiem apjomiem un zemākām izmaksām.

The number of people in the world is growing and the demand for food is undeniably growing as well. Agricultural and food market have changed a lot over the past two decades. Today, domestic and international agro-food markets are more closely integrated than ever before. The aim of the master's thesis is to evaluate the competitiveness of Latvian, Lithuanian and Estonian agricultural exports, using the analysis of international trade statistics and to provide proposals for export competitiveness promotion. The hypothesis put forward in the master's thesis: “Between the three Baltic States, indicators show higher agricultural export competitiveness for Lithuania” is overturned, because only few indicators after the assessment, showed higher or better results for Lithuania (mainly due to higher production volumes and lower costs) than for Latvia or Estonia.
Agri-food Export Competitiveness in the Baltic States
Keywords: Ekonomika; lauksaimniecības nozare; starptautiskā tirdzniecība; eksporta konkurētspēja; globālās vērtību ķēdes; agricultural sector