Budisma motīvi Van Vei dzejā - Komova, Diana (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir “Budisma motīvi Van Vei dzejā”. Darba mērķis ir iezīmēt budisma idejas Van Vei dzejā un noskaidrot, kādā veidā tās parādījās Van Vei darbos un kāda tām bija nozīme. Darba rakstīšanas laikā tika izpētīts budisms Tan dinastijas laikā Ķīnā, lai radītu vispārīgu priekšstatu par to, kādu lomu šī reliģija ieņēma konkrētajā Ķīnas vēstures posmā. Tika aplūkotas budisma un čaņbudisma pamatidejas, kā arī padziļināti izpētīti dzejnieka Van Vei darbi, lai saprastu, kāpēc viņa dzejā ir sastopami budisma motīvi, kur tie parādās un kā tos interpretēt. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā apskatīta budisma attīstība Ķīnā Tan dinastijas laikā, budisma iespaids uz Tan dinastijas literatūru un budisma un čaņbudisma pamatidejas. Otrajā daļā aprakstīta Van Vei dzīve, viņa dzejas principi, filozofijas un galvenās tēmas, dzejnieka „asketa” dzīve kā arī tiek izsekota budisma elementu parādīšanās dzejnieka darbos. Trešā daļa ir veltīta čaņ lirikas izpētei Van Vei dzejā. Darba kopējais apjoms sastāda 45 lappuses.

The topic of the Bachelor paper is „Notions of Buddhism in the Poetry of Wang Wei”. The goal of this work is to outline Buddhist ideas in Wang Wei’s poetry and find out, how they appeared in Wang Wei’s works and what meaning they had. In the process of work was explored the Buddhism during the Tang Dynasty in China, to give a general idea of the role this religion played during this particular period of Chinese history. Buddhism and Chan Buddhism basic ideas were reviewed, in order to understand, why there were notions of Buddhism in Wang Wei’s poetry, where did they appear and how to interpret them. The work consists of three parts. The first part deals with the development of Buddhism in China during the Tang Dynasty, Buddhist influence on the literature of Tang Dynasty and Buddhist and Chan Buddhism basic ideas. The second part examines the life of Wang Wei, his poetic principles, philosophy and main themes, his „life in reclusion”, as well as the appearance of Buddhist ideas in poet's works. The third part is dedicated to the analyses of Chan lyrics in Wang Wei poetry. The total volume of the work amounts to 45 pages.
Notions of Buddhism in the Poetry of Wang Wei
Keywords: Āzijas studijas; Van Vei; Dzeja; Čaņbudisms; Motīvi