Ergonomikas pamatprincipi operāciju māsu pamatspecialitātē - Riekstiņa, Inguna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – Ergonomikas pamatprincipi operāciju māsu pamatspecialitātē. Operāciju māsu darba vide ir specifiska. Šī iemesla dēļ operāciju māsām ir jāievēro dažādi faktori, kuri nemanot var radīt negatīvas sekas, veicot profesionālo darbību. Rodoties fiziskām sūdzībām, rodas virkne dažādu saslimšanu, kuras apgrūtina turpmāko māsas darbību, tādēļ autore uzskata, ka tēma ir aktuāla, lai veiktu pētījumu. Darba mērķis ir noskaidrot ergonomikas pamatprincipus, kurus māsas pielieto savā profesionālajā darbībā. Pētniecības uzdevums ir izstrādāt interviju, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus. Bakalaura darbā ir izvirzīts jautājums: Kādi ergonomikas pamatprincipi tiek pielietoti operāciju māsu pamatspecialitātē? Pētniecības instruments: Intervija. Pētniecības metode: kvalitatīva. Iegūto rezultātu apstrādei tika izmantota kontentanalīzes metode. Atslēgas vārdi: darba vide, ergonomiskie riska faktori, ergonomika, operāciju māsa, fiziskās sūdzības.

Bachelor's thesis – Basic ergonomic principles in surgical nurse work environment. Operation of nursing work environment is very specific. For this reason, surgical nurses must respect the various factors which unnoticed may create negative consequences in long term. In case of physical complaints, there is a range of different diseases, which complicates future well-being of surgical nurse, therefore, the author believes that topic is important to carry out research. The aim is to clarify the basic principles of ergonomics, which the nurses uses in everyday activities. Research is to develop an interview, to collect and analyze the study results, make conclusions and suggestions. Thesis raises the question: What are the basic principles of ergonomics used in practise of surgical nurses? Research tool: Interview. Research methods: qualitative. The results obtained in the treatment was used content analysis method. Keywords: work environment, ergonomic risk factors, ergonomics, operating nurse, physical complaints.
Basic Ergonomic Principles in Surgical Nurse Work Environment
Keywords: Medicīna; Darba vide; Ergonomiskie riska faktori; Ergonomika; Operāciju māsa; Fiziskās sūdzības