Garīgā apvedceļa saistība ar motivāijas veidu garīgo prakšu praktizētājiem - Jakovļeva, Linda (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba mērķis bija atklāt garīgā apvedceļa (garīgās apiešanas) saistību ar motivācijas veidu garīgo prakšu veicējiem jeb praktizētājiem. Pētījumā piedalījās 73 garīgo prakšu veicēji vecumā no 20 līdz 64. Darbā tika izmantotas divas aptaujas: "Garīgā apvedceļa" skala. (The Spiritual Bypass Scale-13 (SBS-13)", Jesse Fox, Craig Cashwell, Gabbi Picciotti, 2017) Skala sastāv no divām apakšskalām - psiholoģiskā izvairīšanās un garīgumā pamatota vairīšanās. Respondenti novērtēja katru jautājumu, izmantojot piecu punktu likerta skalu no pilnībā nepiekrītu līdz pilnībā piekrītu. Uzvedības motivācijas aptauja. Motivācijas mērījumi. (Hardy et al., 2015; Mallet et al., 2007; Guay et al., 2000; Ryan un Connell, 1989) Aptauja novērtē piecu veidu motivācijas - iekšējo motivāciju, integrēto motivāciju, identificēto motivāciju, ārējo motivāciju un internalizēto motivāciju. Pētījuma rezultāti atklāja saistību starp motivāciju veikt garīgo praksi un negatīvajiem garīgās prakses aspektiem. Tas norāda uz to, ka cilvēku motivācijas veidi var būt svarīgs faktors, kas ietekmē to, kā viņi izjūt un piedzīvo garīgo praksi. Šāda pieeja pētījumā sniedza padziļinātu izpratni par to, kāda nozīme ir motivācijas veidam garīgās prakses kontekstā un kā tas saistās ar garīgās apvedceļa negatīvajiem aspektiem. Atslēgas vārdi: garīgais apvedceļš, psiholoģiskā izvairīšanās, psihiskā veselība, motivācija, garīgās prakses.

The purpose of this work was to discover the connection between the spiritual bypass and the type of motivation for the practitioners of spiritual practices. A total of 73 spiritual practitioners aged 20 to 64 participated in the study. Two surveys were used in the research: "The Spiritual Bypass Scale-13 (SBS-13)", developed by Jesse Fox, Craig Cashwell, Gabbi Picciotti in 2017. The scale consists of two subscales - psychological avoidance and spiritually based avoidance. Respondents evaluated each question using a five-point Likert scale ranging from strongly disagree to strongly agree. Behavior Motivation Survey. Motivational measurements (Hardy et al., 2015; Mallet et al., 2007; Guay et al., 2000; Ryan and Connell, 1989). The survey assessed five types of motivation - intrinsic motivation, integrated regulation, identified regulation, extrinsic motivation, and internalized regulation. The results of the study revealed a correlation between motivation to engage in spiritual practice and negative aspects of spiritual practice. This indicates that the types of motivation individuals possess can be a significant factor influencing how they experience and perceive spiritual practices. Such an approach in the study provided a deeper understanding of the significance of motivation in the context of spiritual practice and its relation to negative aspects of spiritual bypassing. Keywords: spiritual bypassing, psychological avoidance, mental health, motivation, spiritual practice.
The Connection Between Spiritual Bypassing and the Type of Motivation Among Spiritual Practitioners
Keywords: Psiholoģija; Garīgais apvedceļš; Motivācija; Garīgās prakses; Psiholoģiskā izvairīšanās