Faktori kuri ietekmē subjektīvo ceļa locītavas endoprotezēšanas iznākumu - Lindholm, Jenny Martina (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: Ceļa locītavas endoprotezēšana (CLE) ir ceļa artrozes ķirurģiska ārstēšanas metode. CLE rezultātus mēra objektīvi pēc revīziju skaita un subjektīvi, izmantojot pacientu aizpildītus formulārus t.s. Patient Reported Outcome Measures (PROMs). Oksfordas ceļa locītavas novērtējuma formulārs jeb Oxford Knee Score (OKS) tiek plaši lietots CLE subjektīvo rezultātu izvērtēšanā. Iepriekš veiktie pētījumi izmantojot OKS rāda, ka pacientu vecums, dzimums, BMI, ASA grupa var ietekmēt CLE rezultātus. Mērķis: Pētījuma mērķis bija analizēt CLE kvalitāti Ortonas slimnīcā Somijā, mērot subjektīvos rezultātus pēc primārās CLE izmantojot OKS un identificēt faktorus, kurus iespējams koriģēt kvalitātes uzlabošanas nolūkos. Materiāli un metodes: Šis ir retrospektīvs pētījums, izmantojot Ortonas reģistra datus no Somijas Locītavu Protēžu Reģistra (FAR) par laiku no 8/2017 līdz 12/2022. Tika iegūti dati par 1,376 pacientu vecumu, dzimumu, BMI, ASA grupu, ķirurgu un protēzi. Pirmsoperācijas un 1 gada pēcoperācijas OKS tika iegūti no elektroniskās pacientu informācijas sistēmas “Acute”. 130 pacienti atbilda visiem iekļaušanas kritērijiem. Statistiskās analīzes, tika veiktas ar SPSS programmatūru. Rezultāti: Vidējais pirmsoperācijas OKS bija 27,0 (SD 7,82) un 40,34 (SD 7,02) 1 gadu pēc operācijas. Vidējais OKS uzlabojums bija +13,32. Kopumā 46,16% pacientiem bija būtisks uzlabojums (ΔOKS >16). BMI bija negatīva korelācija ar pirmsoperācijas OKS. Pacientiem ar BMI no 18,5 līdz 30 un sievietēm bija augstāki OKS rezultāti. Secinājumi: Vienīgi BMI korelēja ar pirmsoperācijas OKS. Dzimums un BMI korelēja ar ΔOKS. Pieejamie reģistra dati bija nepilnīgi tādēļ diplomdarba laika ietvaros nebija iespējams veikt precīzāku analīzi.

Background: Arthroplasty is the choice of treatment for patients with osteoarthritis. The outcome of arthroplasty is measured objectively in national registries by the number of revisions and subjectively using patient-reported outcome measures (PROMs), like Oxford Knee Score (OKS). Previous studies have identified that factors like patients' age, gender, BMI and ASA class correlate with changes in OKS. Aim: Aim was to analyze the quality of total knee arthroplasty (TKA) at Orton Hospital in Finland by measuring the subjective outcomes of primary TKA using OKS and searching for the patient-related factors potentially leading to poor fallouts. Materials and methods: This is a retrospective study using Orton´s data from period 8/2017 to 12/2022 which were collected from Finnish Arthroplasty Register (FAR). Data on age, gender, BMI, ASA-class, surgeon and implant design were retrieved from 1,376 patients. Preoperative and 1-year postoperative OKS was obtained from the electronical patient information system “Acute”. 130 patients met the inclusion criteria. SPSS software was used for statistical analysis. Results: Mean preoperative OKS was 27.0 (SD 7.82) and mean postoperative 40.34 (SD 7.02). Mean improvement in OKS 1-year after TKA was +13.32. In total 46,16% of the patients improved significantly at 1- year (ΔOKS >16). BMI correlated negatively with preoperative OKS. Patients with BMI between 18.5 and 30 and females showed best improvement. Conclusions: BMI was the only factor correlating with preoperative OKS. Gender and BMI correlated with ΔOKS. The available register data had several shortcomings, thus, a more accurate analysis could not be carried out in the timeframe for this diploma work.
Factors contributing to the subjective outcome of knee arthroplasty
Keywords: Medicīna; Primary osteoarthritis; Primary knee arthroplasty; Total Knee Arthroplasty; Patient-Reported Outcome Measure; Oxford Knee Score