Parafīlijas pazīmju un disfunkcionālu domāšanas pazīmju saistība pieaugušajiem - Raize, Simona (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp parafilijas pazīmēm un kognitīvo izkropļojumu pazīmēm pieaugušajiem. Šajā darbā tika apskatīti 15 parafilijas veidi, kuri visbiežāk ir sastopami klīniskajā un juridiskajā praksē, un to saistība ar kognitīvajiem izkropļojumiem jeb domāšanas paterniem, kuri attiecas uz kādu noteiktu uzvedību raksturojošu faktoru. Pētījumā piedalījās 119 respondenti, no tiem 34 (29 %) vīrieši un 85 (71 %) sievietes, vecumā no 18–55 gadiem (Mvec.=28,9). Lai noskaidrotu pētāmo konstruktu saistības, tika izmantotas divas aptaujas: Parafilijas skala (“Paraphilia Scale”, Dawson, Bannerman, Lalumiere, 2016), aptauja tika adaptēta šī darba ietvaros, un Kriminogēnas domāšanas veida aptauja (“The Measure of Criminogenic Thinking Style” – MOCTS, Mandracchia, 2017), aptauju pirmo reizi Latvijā adaptējusi Ieva Smukause (2017), šī darba ietvaros tika veikta aptaujas modifikācija, pielāgojot to jaunākajai aptaujas versijai un lietošanai vispārējā izlasē. Pētījuma rezultāti uzrādīja, ka starp skalām pastāv vāja, bet vērā ņemama statistiski nozīmīga un pozitīva korelācija. Visaugstāko savstarpējo skalu korelāciju skaitu uzrādīja Kontroles skala ar 12 parafilijas skalām, kognitīvā brieduma skala – ar divām parafilijas skalām, egocentrisma skala – ar vienu parafilijas skalu. Savukārt divas skalas neuzrādīja statistiski nozīmīgu korelāciju ne ar vienu no MOCTS skalām, un skalas, kuras uzrādīja statistiski nozīmīgas korelācijas, nekorelē vairāk nekā ar vienu MOCTS skalu.

The aim of the study was to clarify the relationship between characteristics of paraphilia and characteristics of cognitive distortions among adults. The work examined 15 types of paraphilia, which are most common in clinical and legal practice, and their relationship with cognitive distortions, or thinking patterns, which refer to a particular behavioral factor. The study involved 119 respondents, 34 (29%) men and 85 (71%) women aged 18-55 (Mvec. = 28.9). To clarify the relationship between the characteristics of paraphilia and MOCTS two surveys were used: the “Paraphilia Scale” Dawson, Bannerman, Lalumiere, (2016) survey was adapted as part of this work, and the “Measure of Criminogenic Thinking Style” – MOCTS, Mandracchia, (2017), the survey was first adapted in Latvia by Ieva Smukause (2017), and the survey was modified as part of this work, adapting it to the latest version of the survey and for use in the general sample. The results of the study showed that there was a weak but statistically significant and positive correlation between the scales. The highest number of cross-scale correlations was reported by a Control scale with 12 Paraphilia scales. Cognitive immaturity scale with two Paraphilia scales. Egocentrism scale with a single Paraphilia scale. On the other hand, two scales showed no statistically significant correlation with any of the MOCTS scales, and the scales showing statistically significant correlations do not correlate more than with a single MOCTS scale.
Characteristics of paraphilia and characteristics of disfunkcional thinking among adults.
Keywords: Psiholoģija; parafilijas; netipsika seksuāla uzvedība; disfunkcionāls domāšanas veids; kognitīvie izkropļojumi