Pirmsskolas vecuma bērnu emociju regulācijas un uzvedības problēmu novērtējuma saistība ar akadēmisko sasniegumu līmeni - Āboliņa, Zane Inese (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir saistība starp emociju regulāciju un akadēmisko sagatavotību 6 – 7 gadus veciem bērniem. Pētījumā piedalījās bērnu vecāki, kuriem tika lūgts aizpildīt elektronisku aptauju par bērnu, kas sastāvēja no demogrāfiskās sadaļas; Emociju regulācijas aptaujas (Emotion Regulation Checklist, ERC; Shields & Cicchetti, 1997); Akadēmiskās sagatavotības novērtējuma aptaujas (Āboliņa, 2021), kas tika izstrādāta šī bakalaura darba ietvaros. Pētījumā netika konstatētas statistiski nozīmīgas saistības starp emociju regulāciju un akadēmisko sagatavotību ne kopējā izlasē, ne meiteņu un zēnu grupās atsevišķi. Tika papildus uzdots jautājums, vai pastāv dzimumatšķirības emociju regulācijas un akadēmiskās sagatavotības novērtējuma aptaujas un tās apakšskalu rādītājos, taču netika novērotas statistiski nozīmīgas atsķirības.

The aim of the study was to find out the relationship between emotion regulation and academic readiness of 6-7 year old children. The study involved parents who were asked to complete an electronic questionnaire about their child consisting of a demographic section; Emotion Regulation Checklist (ERC; Shields & Cicchetti, 1997); Academic readiness assessment questionnaire (Abolina, 2021), developed within the framework of this bachelor's thesis. The study did not find statistically significant relationship between emotion regulation and academic readiness in the overall sample or in the girls' and boys' groups separately. In addition, question was asked whether there were gender differences in the assessment of emotion regulation and academic readiness' survey and its subscale indicators, but no statistically significant differences were observed.
Relationship Between Emotional Regulation, the Assessment of Behavioral Problems and the Level of Academic Achievement in Preschool Children
Keywords: Psiholoģija; emociju regulācija; akadēmiskā sagatavotība; dzimums; pirmsskolas vecums