Modālo darbības vārdu lietojums ekonomikas diskursā - Rešetova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī bakalaura darba mērķis bija analizēt funkcijas, kuras pilda modālie darbības vārdi ekonomikas diskursā kā arī noteikt visbiežāk lietotus modālos darbības vārdus analizējamajā diskursā. Pētījums sastāv no trīm nodaļām: pirmajā nodaļā tiek apskatīts 'ekonomikas diskursa' jēdziens, kā arī to raksturojošās pazīmes. Otrajā nodaļā tiek apspriesta modālo darbības vārdu sistēma un to funkcijas. Trešajā nodaļa tiek analizēti piecpadsmit raksti, kas tika publicēti "The Guardian" (elektroniskā versijā), iztirzājot modālo darbības vārdu lietojumu, kā arī paudot to funkcijas ekonomikas tekstos. Pētījuma rezultāti liecina, ka modālie darbības vārdi tiek visumā bieži lietoti ekonomikas diskursā, jo tie pilda dažādas funkcijas tekstā. Pētījuma rezultāti rāda, ka visbiežāk lietotie modālie darbības vārdi ir: 'will', 'would' un 'could'. Turklāt, šie modālie darbības vārdi pilda iespējamības un varbūtības funkcijas.

The aim of the present Bachelor's Thesis was to analyze the functions modal verbs perform in the discourse of economics as well as to determine the modal verbs most frequently used in economic texts under analysis. The paper consists of three chapters: the first chapter is devoted to the analysis of the notion of 'discourse of economics' and its characteristic features. The second chapter deals with a discussion as to the modal verb system and the functions they represent. The third chapter offers the empirical findings of the research and reveals the analysis of 15 economic articles published in "The Guardian” to study the use of modal verbs and the functions they perform within the economic texts. The results of the research show that the modal verbs are frequently used in the discourse of economics and they perform different functions in a particular type of discourse under analysis. The findings demonstrate that the most frequently used modal verbs are: 'will', 'would' and 'could'. The most frequently performed functions by these modal verbs are possibility and probability. Key words: discourse of economics, modal auxiliary verbs, functions of modal verbs, epistemic modality, deontic modality
The Use of Modal Verbs in Discourse of Economics
Keywords: Valodniecība; ekonomikas diskurs; modālie darības vārdi; modālo darbības vārdu funkcijas; epistēmiska modalitāte; deontiska modalitāte