Hirāli DMAP atvasinājumi kā Lūisa bāzes katalizatori - Kinēns, Artis (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā veikta Vedēja tipa DMAP katalizatoru preparatīvā mēroga sintēzes izstrāde un hirālu DMAP katalizatoru bibliotēkas sintēzes metodes izstrāde. Preparatīva mēroga sintēzes metodes izstrādes ietvaros izpētīta iepriekš neaprakstīta cinka kompleksu veicināta piridīna 4. pozīcijas aminēšanas reakcija. Darba gaitā iegūti vairāk kā 50 jauni hirāli DMAP katalizatori. Jauniegūtie katalizatori ir veiksmīgi pielietoti azolu hemiaminālu dinamiskās kinētiskās sadalīšanas, Stēgliša (Steglich) pārgrupēšanās un enantioselektīvas ciklopropanēšanas reakcijās. HETEROCIKLI, HIRĀLI DMAP KATALIZATORI, DINAMISKĀ KINĒTISKĀ SADALĪŠANA, STEGLICH PĀRGRUPĒŠANĀS, ENANTIOSELEKTĪVA CIKLOPROPANĒŠANA

A scalable synthesis of chiral Vedejs-type DMAP catalysts has been developed. The method features introduction of the amine moiety in the pyridine core as well as functionalization of a chiral 1,2 aminoalcohol subunit at late stages of the synthesis. A library of more than 50 previously unreported chiral DMAP catalysts have been synthesized to design chiral DMAP catalysts for enantioselective dynamic kinetic resolution of azole hemiaminals, enantioselective Steglich rearrangement and enantioselective cyclopropanation. HETEROCYCLES, CHIRAL DMAP CATALYSTS, DYNAMIC KINETIC RESOLUTION, STEGLICH REARRANGEMENT, ENANTIOSELECTIVE CYCLOPROPANATION
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija