Avārijscenāriju izstrāde un analīze SIA „Riga fertilizer terminal” - Dzenis, Krists (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs „Avārijscenāriju izstrāde un analīze SIA „Riga fertilizer terminal”” izstrādāts ar mērķi izvērtēt ar minerālmēslu pārkraušanu saistītos avārijriskus un negadījumu norises scenārijus, lai spētu novērtēt iespējamos draudus cilvēku dzīvībai, veselībai un īpašumam. Pētījums veikts izmantojot matemātiskās modelēšanas metodes. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka minerālmēslu putekļu noplūdes gadījumā kaitīgo vielu dispersijai būtu pakļautas teritorijas aptuveni 15 – 20 km rādiusā no negadījuma vietas, savukārt eksplozijas rezultātā sprādziena viļņa radītās sekas izjustu cilvēki vairāk kā 15 km rādiusā no eksplozijas avota, turklāt nepilnu 3 km rādiusā sagaidāmi draudi veselībai un pat dzīvībai. Maģistra darbs sastāv no 78 lapaspusēm, 17 attēliem, 6 tabulām un 66 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: modelēšana, avāriju scenāriji, dispersija, eksplozija, ALOHA, HYSPLIT, PEAC-WMD.

Master thesis „Development and analysis of accidental discharge scenarious at Ltd. „Riga fertilizer terminal”” is developed with aim to assess potential accidental discharge scenarious in Ltd. „RFT” based on proposed methods of modeling programs and to analyze the results to assess the potential threat to human life, health and property. The study is conducted using mathematical modeling techniques. Research led to the discovery that in case of leakage of fertilizer dust the dispersion of harmful substances would reach areas approximately 15 – 20 km from the origin of accident. And in case of explosion the shock wave effect would feel people that live even more than 15 km from the origin of explosion besides those who live in less than 3 km radius from possible accident place would have treats to their health and even life. Master thesis consists of 78 pages, 17 pictures, 6 tables and 66 references. Key words: modeling, accident scenarious, dispersion, explosion, ALOHA, HYSPLIT, PEAC
Development and analysis of accidental discharge scenarious at Ltd. „Rīga fertilizer terminal”
Keywords: Vides zinātne