Leksiskie izteiksmes līdzekļi R. Bredberija romānā "451 grāds pēc Fārenheita" - Apsīte, Adele (Latvijas Universitāte, 2021)
Amerikāņu rakstnieks Rejs Bredberijs ir visplašāk pazīstams, pateicoties viņa augsti novērtētajam un bieži referencētajam antiutopijas romānam "451 grāds pēc Fārenheita". Viņa proza atšķiras ar tās tēlaino un īpatnējo stilu, kurš iekļauj bagātīgu dažādu mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu izmantojumu. Šī bakalaura darba mērķis ir apskatīt un kategorizēt romānā "451 grāds pēc Fārenheita" izmantotos tēlainās izteiksmes līdzekļus, kā arī analizēt to sižetisko nozīmi un efektu. Šī pētījuma teorētiskā daļa galvenokārt ietver dažādu teoriju apskatu saistībā ar izteiksmes līdzekļiem un tēlainību, savukārt praktiskā daļa sniedz vēstījuma analīzi. Pēc 225 metaforu, metonīmiju un salīdzinājumu izpētes, tika secināts, ka saistībā ar tēlainību mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi veido leksisko kodolīgumu un atklāj stāstītāja attieksmi.

The American author Ray Bradbury is most known for his novel Fahrenheit 451, a highly regarded and often referenced work of dystopian literature. His prose sets itself apart due to its vivid and distinctive style that generously utilizes various stylistic devices. This BA thesis aims to examine and categorize the lexical means of imagery in Fahrenheit 451, as well as analyze their purpose and impact in the narrative. The theoretical part of this thesis features a review of various theories regarding stylistic devices and imagery, whereas the empirical part presents content analysis. After examining 225 instances of metaphors, metonyms, and similes, it was concluded that, with regard to imagery, stylistic devices function for lexical efficiency and signal the narrator’s attitude.
Lexical Means of Imagery in R. Bradbury's Novel "Fahrenheit 451"
Keywords: Valodniecība; Rejs Bredberijs; 451 grāds pēc Fārenheita; mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi; metafora; tēlainība