Aprites ekonomika sabiedriskajā ēdināšanā kā pelnītspēju veicinošais faktors. - Grīnbergs, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2022)
Lai nodrošinātu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu ilgtspējīgu izaugsmi, resursu izmantošanai jākļūst gudrākai un ilgtspējīgākai. Ir skaidrs, ka agrākais ekonomikas izaugsmes lineārais modelis vairs neder mūsdienu globalizētās pasaules sabiedrības vajadzībām. Nav iespējams izveidot nākotni, ņemot par pamatu modeli „paņemt, uztaisīt, izmest”. Daudzi dabas resursi ir ierobežoti, un ir jāatrod veids, kā tos izmantot no vides un ekonomikas viedokļa ilgtspējīgi. Izmantot esošos resursus labākajā iespējamajā veidā ir arī uzņēmumu ekonomiskajās interesēs. Maģistra darba mērķis ir izpētīt aprites ekonomikas lomu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, sabiedrības informētības līmeni, paradumus un viedokli, analizēt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu adaptāciju un izstrādāt priekšlikumus aprites ekonomikas principu ieviešanai uzņēmumos. Aprites ekonomika iezīmē ceļu uz sistēmisku valsts ekonomikas un sabiedrības pārveidi, kura īstenošanai nepieciešama plašas sabiedrības izpratne un atbalsts, jo tieši patēriņa kultūras maiņa ir viens no būtiskākajiem virzošajiem spēkiem aprites ekonomikas attīstībā. Šāda fundamentāla pārveide sabiedrībā nav iespējama bez mērķtiecīgi virzītas valsts politikas. Uzņēmumiem nepieciešams veidot ilgtermiņa attiecības gan ar klientiem, gan ar resursu piegādātājiem, gan citiem uzņēmumiem, gūstot daudzpusēju labumu no savstarpējām sadarbībām. Vitāli svarīgs aspekts ir izmaksu optimizācija un samazināšana, lai veicinātu uzņēmumu pelnītspēju un celtu rentabilitāti.

In order to ensure the sustainable growth of catering businesses, the use of resources needs to become smarter and more sustainable. It is clear that the former linear model of economic growth is no longer suited to the needs of today's globalized world society. It is not possible to create a future based on the "take it, make it, throw it away" model. Many natural resources are limited and a way must be found to use them in an environmentally and economically sustainable way. It is also in the economic interest of companies to use existing resources in the best possible way. The aim of the master's thesis is to study the role of circular economy in public catering companies, the level of public awareness, habits and opinion, to analyze the adaptation of public catering companies and to develop proposals for the implementation of circular economy principles in companies. The circular economy marks the path to a systemic transformation of the national economy and society, the implementation of which requires the understanding and support of the general public, as the change in the culture of consumption is one of the most important driving forces in the development of the circular economy. Such a fundamental transformation in society is not possible without a purposeful public policy. Companies need to build long-term relationships with customers, resource suppliers and other companies, benefiting from mutual cooperation. A vital aspect is the optimization and reduction of costs in order to increase the profitability of companies and increase profitability.
The Circular Economy in Catering as a factor of profitability.
Keywords: Ekonomika; Aprites ekonomika; sabiedriskā ēdināšana; NACE 5610; pelnītspēja