Atmosfēras aerosolu piesārņojums Siguldā - Dziesma, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā sniegts atmosfēras piesārņojuma problemātikas raksturojums. Pētnieciskā daļa veikta Siguldā, raksturojot galvenos atmosfēras piesārņojuma avotus. Piesārņojuma līmeņa novērtējums veikts izmantojot Gausa dispersijas modeli AERMOD, modelēšana veikta 2021.gada datu kopai vairākām piesārņojošām vielām - cietām daļiņām PM10, PM2,5 un slāpekļa dioksīdam. Modelēšanas rezultātos iegūta informācija par dažāda veida emisijas avotu nozīmību kopējā̄ piesārņojuma līmeņa veidošanā̄ . Modelēšanas rezultātiem klāt pieskaitīts arī fona piesārņojums un noteikts tā ietekmes īpatsvars. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar Latvijā esošajiem gaisa kvalitātes standartiem.

The bachelor's thesis provides a description of the problems of atmospheric pollution. The research part was carried out in Sigulda, characterizing the main sources of atmospheric pollution. The pollution level assessment was performed using the Gaussian dispersion model AERMOD, and modeling was performed for the 2021 data set for genuine polluters particulate matter PM10, PM2.5 and nitrogen dioxide. The moving results provided information on the importance of varied types of mission sources in the formation of the total pollution level. The background pollution was also added to the modeling results, and its proportion of impact was determined. The obtained results were compared with the air quality standards in Latvia.
Atmospheric aerosol pollution in Sigulda
Keywords: Vides zinātne; modelēšana; AERMOD; cietās daļiņas PM10, PM2,5; slāpekļa dioksīds