Kortikosterona līmeņa izmaiņas Parkinsona slimības modeļa žurku asinīs - Jukova, Karina (Latvijas Universitāte, 2011)
Kortikosterona līmeņa asinīs mērījumi Parkinsona slimības modeļdzīvniekiem tika veikti pēc neirotoksīna 6 hidroksidopamīna (6-OHDA) ievadīšanas, kas izraisa dopamīna neironu bojāeju un pēc žurku ārstēšanas ar L-dopa. Iegūtie dati liecina, ka pirms ārstēšanas uzsākšanas nenovērojām, ka 6-OHDA izmainītu kortikosterona koncentrāciju žurku asinīs. L-dopa paaugstināja kortikosterona līmeni, bet jauns sintētiskais savienojums D3-72 bloķēja L-dopa efektu uz kortikosterona koncentrācijas paaugstināšanu pēc vienlaicīgas vai 1,5 h iepriekšējas ievadīšanas. Kortikosterona koncentrāciju mērījām ar ELISA metodi.

We studied changes in corticosterone level in Parkinson model of rats. Parkinson model was developed by neurotoxine 6-OHDA injection-caused degeneration of dopamine neurons. Long term treatment with L-DOPA caused increase of corticosterone concentration in sera whereas new synthetic substance D3-72, administered simultaneously or 1.5 h before L-dopa, normalised L-dopa-induced increase of the corticosterone level. Corticosterone concentration was measured by ELISA method.
Changes in corticosterone level in blood of Parkinson desease model rats
Keywords: Farmācija