Līdzjūtības pret sevi saistība ar emociju regulēšanas stratēģiju izvēli - Lapsiņa, Kia (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis ir izpētīt saistības starp līdzjūtību pret sevi un emociju regulēšanas stratēģiju izvēli. Pētījumā tika aptaujāti 81 respondents vecumā no 18 līdz 70 gadiem, kuri aizpildīja divas sekojošas aptaujas: Iejūtības pret sevi skalu (Self-Compassion Scale (SCS), Neff, 2003), kuru Latvijā adaptējusi Liliāna Tamsone, 2015. gadā un Emociju regulācijas aptauju (Emotion Regulation Questionnaire, Gross & John, 2003), kuras sākotnējo veikusi Marija Morozova, 2011. gadā, un uzlabojumu veicis Emīls Ūdris un Edmunds Vanags 2017. gadā, kā arī demogrāfisko datu anketu. Iegūtie rezultāti uzrādīja pozitīvas saistības starp emociju regulācijas aptaujas Kognitīvās pārvērtēšanas apakškalu un Iejūtības pret sevi skalas apakšskalām: Laipnība pret sevi, Kopības izjūta un Apzinātība, pastāv statistiski nozīmīgas negatīvas saistības starp emociju regulācijas aptaujas Kognitīvās pārvērtēšanas apakškalu un Iejūtības pret sevi skalas apakšskalām: Sevis kritizēšana, Nozobežošanās un Pārņemtība.

The aim of the study is to explore the relationship between self-compassion and the choice of emotion regulation strategies. The study surveyed 81 respondents aged 18 to 70 years, who completed the following surveys: Self-Compassion Scale ((SCS), Neff, 2003), adapted by Liliāna Tamsone in Latvia in 2015, and Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003), adapted in Latvia by Marija Morozova in 2011, and improved by Emīls Ūdris & Edmunds Vanags in 2017, as well as the demographic data questionnaire. The results showed a statistically significant positive relationship between the Emotional regulation sub-scale of the Cognitive reappraisal and the Self-compassion scale: Self-kindness, Common humanity and Mindfulness, and there are statistically significant negative correlations between the Emotional regulation sub-scale of the Expressive suppression and Self-compassion sub-scales of the Self-judgment, Isolation and Over-identified.
Association Between Self-Compassion and Emotion Regulation Strategy Choice
Keywords: Psiholoģija; līdzjūtība pret sevi; emociju regulācijas stratēģijas; self-compassion; emotion regulation strategies