Līdzestības vērtējums atkarībā no izrakstīto un izsniegto zāļu daudzuma farmaceita skatījumā - Puķe, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Lai slimības terapija būtu efektīva, nepieciešama pacienta aktīva piedalīšanās ārstēšanas procesā – līdzestība. Zema līdzestība kardioloģiska profila pacientiem saistīta ar sliktu arteriālā asinsspiediena kontroli, biežāku stacionēšanu un paaugstinātu mirstību. Darba mērķis bija noskaidrot līdzestības procentuālo vērtību arteriālas hipertensijas pacientu receptēs atkarībā no zāļu izrakstīšanas un izsniegšanas tendencēm atvērta tipa aptiekā. Ilgtermiņa periodā pacientiem vidēja līdzestība tika novērota lietojot statīnus, diurētiķus un beta adrenoblokatorus. Vīriešiem vidējas līdzestības incidence tika novērota biežāk. No farmaceitu viedokļa vairāk kā pusei arteriālās hipertensijas pacientu novērota zema līdzestība, kur kā risinājums tika atzīmēta zāļu ar fiksēto devu kombināciju lietošana.

Medication adherence usually refers to whether patients take their medications as prescribed, as well as whether they continue to take the prescribed medication. Poor adherence in patients with arterial hypertension is related to uncontrolled blood pressure, increased risk of hospitalizations and morbidity. The aim of this study was to analyze the percentage rates of adherence among cardiovascular patients depending on the number of prescribed and dispensed drugs in pharmacy. In our study the medium adherence rate were observed in patients with statins, diuretics and beta blockers. Incidence of medium adherence was more often observed among men. After the pharmacist`s opinion more than half of hypertension patients were observed low adherence, and one of the factor for improving adherence could be drugs with fixed dose combination.
Evaluation of adherence depending on prescribed and distributed amount of remedies from the point of view of pharmacist
Keywords: Farmācija; līdzestība; recepte; izsniegšana; izrakstīšana; arteriālā hipertensija