Institūti un ekonomiskā attīstība - Mackāns, Iļja (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis ir noskaidrot, kā demokrātiskie institūti ietekmē ekonomikas attīstību mūsdienās un kādi faktori ietekmē to veidošanos. Rezultāti liecina, ka pāreja no autokrātijas uz demokrātiju nodrošina IKP pieaugumu uz vienu iedzīvotāju par 40-50% ilgtermiņā. Neskatoties uz to, ka demokratizācija veicina ekonomisko attīstību, vairāk nekā 40% pasaules valstu paliek autokrātijas. Darbā ir apgalvots, ka kultūras vērtības ietekmē politisko institūtu kvalitāti. Lai novērtētu cēlonības efektu, ir izmantota instrumentālo mainīgo metode. Ņemot vērā, ka sociālās vērtības veidojas vēsturiskās sociālās vides ietekmē, lasītprasmes līmenis 20. gadsimta sākumā un valsts statuss Pirmā pasaules kara laikā ir izmantoti kā instrumenti. Regresijas analīzes vērtējumi rāda, ka tādas sociālās vērtības kā uzticība, tolerance un cieņa veicina demokratizāciju.

The aim of the paper is to find out how institutions affect economic development today and what factors affect their formation. Results show that transition from autocracy to democracy increases GDP per capita by 40-50% in the long run. Even though democratization contributes to economic development, more than 40% of the countries are autocracies. The paper argues that cultural values affect political institutions. To assess the causal effect, the instrumental variable estimation is used. Considering that social values are formed under the influence of the historical social environment, the literacy rate at the beginning of the 20th century and the status of the country during the First World War are used as instruments. The results of the regression analysis show that trust, tolerance, and respect contribute to democratization.
Institutions and economic development
Keywords: Ekonomika; institūti; ekonomiskā attīstība; kultūra; sociālās vērtības; izglītība