Festivāla “Adwards” (2017–2021) televīzijas reklāmu retoriskā un auditorijas uztveres un reakciju analīze - Strazdiņa, Luīze (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Festivāla “Adwards” (2017–2021) televīzijas reklāmu retoriskā un auditorijas uztveres un reakciju analīze” izstrādāts, lai konstatētu kā retorika tiek izmantota, šajā gadījumā godalgotās, reklāmās un kādas ir reklāmu uztvērēju reakcijas, attieksmes, viedokļi, uzskati par izmantotajiem retoriskajiem elementiem. Darba teorētisko pamatu veido trīs nodaļas. Pirmā nodaļa ir teorētisks apraksts par to kas ir retorika, kurā tiek apskatīta retorikas definīcija, retoriskā trijstūra princips, tā izpausmes reklāmā, kā arī vizuālā un verbālā retorika. Nākošajā nodaļā tiek apskatīta reklāma un audiovizuālā reklāma, ietverot aprakstus par reklāmas definīciju un mērķiem, kā arī apskatus par audiovizuālo reklāmu specifiku un to izvietošanu televīzijā. Noslēdzošajā, trešajā, nodaļā tiek aplūkota reklāmas psiholoģija, padziļināti pievēršot uzmanību uztverei, uzmanībai un to veicinošajiem faktoriem, pārliecināšanas psiholoģijai, kā arī reklāmas psiholoģijai attiecībā uz televīzijas reklāmām. Pētījuma metodoloģijā izmantota pamatā kvalitatīvā un kvantitatīvā kontentanalīze, apskatot reklāmas gan pēc metainformācijas satura, gan pēc retoriskā principa, kā arī daļēji strukturēta intervija, ar kuras palīdzību tika iegūtas reklāmu patērētāju reakcijas, attieksmes, viedokļus un uzskatus. Pētījuma rezultāti norāda, ka reklāmās ir iespējams novērot gan retoriskā trijstūra elementus, gan retorisko figūru principa elementus. Reklāmdevējiem retoriskie principi visnotaļ var palīdzēt veidot pārliecinošus, labskanīgus un uzticamus vēstījumus, tādā veidā iegūstot ne tikai patērētāju rīcību un pozitīvu novērtējumu, bet arī godalgas no festivāliem.

The aim of the bachelor’s thesis “Adwards” (2017–2021) Festival Television Advertisement Rhetorical and Consumer Perception and Reaction Analysis” is to find out how rhetoric is used, in this case in award-winning, advertisements, and what are the reactions, attitudes, opinions, views of the consumers about the rhetorical elements used. The theoretical basis of this research consists of three chapters. The first chapter is a theoretical description of what rhetoric is, which looks at the definition of rhetoric, the principle of the rhetorical triangle, its use in advertising, and visual and verbal rhetoric. The next chapter looks at advertising and audiovisual advertising, including descriptions of the definition and purpose of advertising, as well as reviews the specifics of audiovisual advertising and its placement on television. The concluding third chapter deals with the psychology of advertising, paying in-depth attention to perception, attention, and its contributing factors, the psychology of persuasion, as well as the psychology of advertising in relation to television advertising. The research methodology is based on qualitative and quantitative content analysis, looking at advertisements in terms of meta-information content and the rhetorical principle, as well as semi-structured interview, which was used to obtain consumer reactions, attitudes, opinions and beliefs. The main conclusions of the research indicate that it is possible to observe both the elements of the rhetorical triangle and the elements of the principle of rhetorical figures in advertisements. For advertisers, rhetorical principles can go a long way in creating compelling, good-sounding and credible messages, thus gaining not only positive consumer behavior and reactions, but also awards from festivals.
“Adwards” (2017–2021) Festival Television Advertisement Rhetorical and Consumer Perception and Reaction Analysis
Keywords: Komunikācijas zinātne; retorika; retorikas elementi; televīzijas reklāmas; “Adwards” reklāmu festivāls; patērētāju uztvere un attieksmes