Mitohondriju aktivitātes izpēte Hantingtona slimības eksperimentālā modelī - Margeviča, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2025)
Mitohondriji ir svarīgi organoīdi, kas ražo enerģiju oksidatīvās fosforilēšanas ceļā. Hantingtona slimība, ģenētiska neirodeģeneratīva slimība, var traucēt mitohondriju funkciju un veicināt oksidatīvo stresu smadzenēs. Maģistra darba mērķis bija izpētīt, kā slimības progresija ietekmē bazālo gangliju mitohondriju elpošanu un ROS veidošanos abu dzimumu pelēm, izmantojot augstas izšķirtspējas respirometriju. Rezultāti parādīja pakāpenisku elpošanas funkcijas pasliktināšanos un oksidatīvā stresa pastiprināšanos, īpaši vēlīnajā stadijā. Visizteiktākās izmaiņas bija HDxA7ko grupā, norādot uz šī specifiskā proteīna iespējamo nozīmi patoģenēzē. Tika novērotas arī vecuma un dzimuma atšķirības: tēviņiem traucējumi sākās agrāk, mātītēm – vēlīnajā stadijā. Šie dati atklāj dzimumatkarīgus mehānismus un potenciālus turpmāku pētījumu virzienus.

Mitochondria are important organelles that produce energy through the oxidative phosphorylation pathway. Huntington's disease, a genetic neurodegenerative disorder, can impair mitochondrial function and promote oxidative stress in the brain. The aim of the master's thesis was to investigate how disease progression affects mitochondrial respiration and ROS production in the basal ganglia of male and female mice, using high-resolution respirometry. The results showed a gradual decline in respiratory function and an increase in oxidative stress, especially in the late stage. The most pronounced changes were observed in the HDxA7ko group, indicating a possible role of this specific protein in pathogenesis. Age and sex differences were also observed: in males, impairments started earlier, while in females they became evident in the late stage. These data reveal sex-dependent mechanisms and potential directions for further research.
Mitochondrial activity research in Huntington's disease experimental model
Keywords: Farmācija; Hantingtona slimība; peles; smadzeņu mitohondriji; respirometrija; brīvie radikāļi