Devona dolomīti Doles salas atsegumā: sastāvs, uzbūve un veidošanās apstākļi - Missa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā tika apkopoti Daugavas svītas dolomītu, kas atsedzas Doles salas atsegumā, pētījumu rezultāti. Analizēts to sastāvs, uzbūve, veidošanās apstākļi un pēcsedimentācijas procesi. Darba izstrādes procesā tika noņemti 19 paraugi, un no 14 paraugiem izgatavoti plānslīpējumi, kuri tālāk tika pētīti polarizācijas mikroskopā. Secināts, ka Daugavas svītas nogulumi pētījumu objektā ir veidojušies marīnos apstākļos, un netika atklāta subaerālos apstākļu ietekme. Veidojoties slāņkopas vidusdaļai, bija aktīvs hidrodinamiskais režīms, par ko liecina oolītu klātbūtne. Dolomītus ir skāruši intensīvi pēcsedimentācijas procesi, no kuriem īpaši atzīmējama dedolomitizācija. Atslēgas vārdi: karbonātieži, tekstūra, plānslīpējumi, pēcsedimentācijas procesi

Bachelor’s thesis focuses on study of the Daugava Formation dolomite, which is exposed in the Dole island outcrop. Composition, structure, origin and diagenesis of deposits were studied. 19 samples were taken, and thin-sections were made from 14 samples and studied in polarisation microscope. The conclusion is drawn that the deposits of the Daugava Formatio in study object have formed in marine environment, and feature of subaerial environment were not found. During deposition of middle part of sequence there was high–energy environment, as shown by the ooid presence. The dolomites were intensively influenced by diagenesis, and dedolomitization process is especially well-expressed. Keywords: carbonate rocks, structure, thin-sections, diagenesis
Devonian dolomites in the Doles sala outcrop: composition, fabric and origin
Keywords: Ģeoloģija