Skolēna kreativitātes attīstīšana latviešu gadskārtu apguvē pamatskolā - Rumba, Sandra (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarbā tika pētīta problēma – gadskārtu ieražu izmantošanas iespējas skolēnu kreativitātes attīstīšanā. Lai izpētītu šo problēmu, tika izvirzīts pētījuma mērķis – izpētīt pamatskolas skolēnu kreativitātes attīstības iespējas literatūras stundās, apgūstot latviešu gadskārtu ieražas. Pētījuma mērķa sasniegšanai izvirzīti šādi uzdevumi: 1. Apzināt un izpētīt dažādu autoru viedokļus par kreativitāti. 2.Apzināt un izpētīt dažādu folkloristu viedokļus par gadskārtu ieražām. 3.Apzināt un atlasīt dažādu personību viedokļus par jaunrades iespējām, apgūstot folkloru. 4. Apzināt un izpētīt tekstus un dainas par gadskārtu tēmu. 5. Izpētīt, kādas ir skolēnu zināšanas par gadskārtu būtību, tradīcijām un norisēm pirms iepazīšanās ar tām literatūras stundās. 6. Veikt pedagoģisko izmēģinājuma darbu, lai izpētītu, vai gadskārtu ieražu apgūšana ietekmē skolēnu kreativitāti. 7. Salīdzināt, analizēt un interpretēt pirms un pēc ieražu apgūšanas iegūtos datus. Autore pievērsusi uzmanību gan teorētiskajiem, gan praktiskajiem kreativitātes attīstīšanas aspektiem. Diplomdarba mērķis tika sasniegts – literatūras stundās, apgūstot gadskārtu ieražas, tiek attīstītas bērnu radošās spējas. Diplomdarbā tika rastas atbildes uz pētnieciskajiem jautājumiem: 1.Lai attīstītu radošās spējas, literatūras stundās jāpielieto radošas darba metodes. 2. Gadskārtu tradīciju apgūšana ir ļoti radošs process un attīsta bērnu kreativitāti. 1. teorētiskajā daļā autore aprakstījusi kreativitātes nozīmi bērna personības attīstībā. 2. teorētiskajā daļā autore stāstījusi , ka gadskārtu ieražu iepazīšana ir vispusīga iespēja attīstīt kreativitāti 3. teorētiskajā daļā ir programma un stundu norise gadskārtu ieražu apgūšanai literatūras stundās. 4. teorētiskajā daļā aprakstīti un analizēti iegūtie rezultāti. Praktiskā un pētnieciskā darba procesā, kā arī rakstot šo darbu, autore nākusi pie šādiem secinājumiem: • Gadskārtu tradīciju apgūšana ir aktuāla. • Literatūras stundām jābūt radošām. • Tradīciju apguve literatūras stundās sniedz plašas iespējas kreativitātes attīstīšanai. Darbs uzrakstīts latviešu valodā, darba apjoms 118. lpp. Darbā ir 1 pielikums. Pielikumā atrodams arī prezentācijas disks.

The theme of the paper:” The use of traditions in the development of pupils’ creativity” The aim of the paper is to explore the possibility to develop the primary pupils’ creativity in the literature lessons by using traditions. The tasks to reach the aims: 1. to study the literature on the creativity. 2. To study the opinion of several folklore specialists about annual traditions. 3. To study the „ dainas” and texts related to the folklore. 4. To study the knowledge of the pupils related to the traditions. 5. To carry out the pedagogical experiment to study the impact of traditions on the pupils’ creativity. 6. To compare, analyse and interpret the data collected The author of the paper has paid attention to both- the theoretical and the practical aspects of creativity. The paper consists of two parts – theoretical and practical. It is written in Latvian, the volume- 118. pages. There is 1 appendix, and a presentation CD. The theoretical part of the paper contains the description of the importance of creativity in a person’s life and the author has also added the curriculum and literature lessons. The author of the paper has reached the aims of this work and she has concluded that learning traditions is important nowadays, the lessons of literature must be creative, and learning traditions gives wide opportunities to develop pupils’ creativity.
Development of pupils’ creativity through the acquisition of Latvian seasonal traditions at basic school
Keywords: Pedagoģija