Grāmatvedības ārpakalpojumu attīstība Latvijā - Pliča, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz zinātniskās literatūras un Latvijas Republikas normatīvo aktu izpēti, novērtēt ārpakalpojuma grāmatvežu darbības regulējumu un izstrādāt priekšlikumus grāmatvedības ārpakalpojuma sniedzēju darba kvalitātes uzlabošanai. Darba gaitā atklāts, ka ārpakalpojuma grāmatvedība ir salīdzinoši jauna darbības sfēra, kas turpina attīstīties un pilnveidoties. Konstatēts, ka darba izstrādes laikā spēkā esošais regulējums Latvijā rada nevienlīdzīgus apstākļus grāmatvedības pakalpojumu tirgū. Tomēr šī fakta ietekme uz ārpakalpojuma grāmatvežu sniegto pakalpojumu kvalitāti nav viennozīmīga. Pētījuma rezultātā izstrādāti priekšlikumi ārpakalpojuma grāmatvežu darba kvalitātes uzlabošanai.

The objective of the master's thesis is to evaluate the regulation of outsourced accountants' activity and suggest ways to enhance the quality of their work. This will be achieved through a comprehensive review of scientific literature and regulatory acts in the Republic of Latvia. During the course of this research, it was found that accounting outsourcing is a relatively recent and evolving field. It has become apparent that the current regulatory framework in Latvia creates an uneven playing field in the accounting services market. However, the precise impact of this on the quality of services provided by outsourced accountants remains uncertain. Based on the findings, recommendations have been developed to improve the quality of work conducted by outsourced accountants.
Development of accounting outsourcing in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; ārpakalpojuma grāmatveži; grāmatvedība; dokumenti; darbs; kvalitāte