Vecāku attieksme un uzskati par pusaudžu vakcināciju - Audejāne, Iveta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir: ,,Vecāku attieksme un uzskati par pusaudžu vakcināciju’’. Šobrīd Latvijā tiek apmaksāta vakcinācija visiem bērniem noteiktā vecumā pret 15 infekcijas slimībām. Kopš 2010.gada vakcinācijas programmā ir iekļauta vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) 12-14 gadus vecām meitenēm, sākot ar 2022.gadu tā ir pieejama arī zēniem. Tomēr ir novērojama negatīva vecāku attieksme pret vakcināciju un uz 2022.gadu tikai ap 32,8% meiteņu ir vakcinētas pret CPV. Darba mērķis ir noskaidrot vecāku attieksmi un uzskatus par pusaudžu vakcināciju. Pētniecības uzdevumi - analizēt literatūru par pusaudžu vakcinācijas nozīmi slimību profilaksē, analizēt Nolas Penderes veselības veicināšanas teoriju, izstrādāt aptaujas anketu, veikt no 11 – 17 gadu vecu pusaudžu vecāku anketēšanu, analizēt pētījumā iegūtos rezultātus un izdarīt secinājumus par pētījumā iegūtajiem rezultātiem. Hipotēze – vecākiem ir nepietiekoša izpratne par pusaudžu vakcinācijas nozīmi ar vakcīnām regulējamo slimību profilaksi. Pētījumu veids – kvantitatīvais pētījums. Pētījuma instruments – aptaujas anketa. Bakalaura darba iegūtie dati liecina, ka lai arī vecāki atzīst vakcinācijas nozīmi, tomēr tikai 42% respondentu ir svarīgi, lai viņu bērni saņemtu visas pieejamās vakcīnas.

Title of the bachelor's thesis: "Parental Attitudes and Beliefs Regarding Adolescent Vaccination". Currently, vaccination against 15 infectious diseases is provided free of charge to all children in Latvia. Since 2010, the vaccination program has included the vaccine against human papillomavirus (HPV) for 12-14-year-old girls, and starting from 2022, it is also available for boys. However, there is a negative parental attitude towards vaccination, and as of 2022, only about 32,8% of girls have been vaccinated against HPV. The aim of the study is to determine parental attitudes and beliefs regarding adolescent vaccination. The research objectives include analyzing the literature on the importance of adolescent vaccination in disease prevention, analyzing Nola Pender's health promotion theory, developing a survey questionnaire, conducting a survey among parents of adolescents aged 11-17, analyzing the obtained results, and drawing conclusions based on the findings of the study. The hypothesis is that parents have insufficient understanding of the importance of adolescent vaccination in preventing vaccine-preventable diseases. The research design is quantitative, and the research instrument is a survey questionnaire. The data obtained in the bachelor's thesis indicate that, although parents acknowledge the importance of vaccination, only about 42% of the respondents consider it important for their children to receive it.
Parental Attitudes and Beliefs Regarding Adolescent Vaccination
Keywords: Medicīna; Pusaudži; Vakcinācija; Imunizācija; Pusaudžu tiesības