BTA loma Latvijas apdrošināšanas tirgus attīstībā - Luginska, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2009)
Stabils apdrošināšanas tirgus ir neatņemama Latvijas ekonomikas daļa, kura dod ievērojamu ieguldījumu valsts ekonomikā, sniedz atbalstu tūkstošiem privātpersonu un uzņēmumu. BTA apdrošināšanas sabiedrība ir Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis, bet nedzīvības tirgus aizņem apmērām 85% no apdrošināšanas kopēja tirgus Latvijā, kas liecina par ievērojamu BTA ietekmi uz apdrošināšanas nozares attīstību, sakarā ar to ir izvēlēta diploma darba tēma: „BTA loma Latvijas apdrošināšanas tirgus attīstībā.” Diplomdarba mērķis ir uz Latvijas apdrošināšanas tirgus attīstības datu analīzes pamata, pievēršot uzmanību apdrošinātājam līderam BTA, izstrādāt priekšlikumus apdrošināšanas tirgus pilnveidošanai. Diplomdarbs sastāv no ievada, trīm nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmā nodaļa ir par BTA apdrošināšanas sabiedrības vispārīgu raksturojumu un apdrošināšināšanas riskiem, lai uzzinātu vairāk par Latvijas apdrošināšanas tirgus līderi. Otrā nodaļā ir analizēts Latvijas apdrošināšanas tirgus un to attīstības tendences par pedējiem pieciem gadiem, tiek novērtēta BTA tirgus daļa un noteikti šķēršļi apdrošināšanas attīstībai, lai uz ta pamata varētu izvirzīt tirgus problēmas. Trešā nodaļa ir par Latvijas apdrošināšanas tirgus problēmu risināšanu, lai uz ta pamatā varētu izstrādāt priekšlikumus apdrošināšanas tirgus pilnveidošanai. Darba autore nolēma paplašināt darba tēmu un trešajā nodaļā izpētīt valsts ietekmi uz apdrošināšanas attīstību, lai varētu iegūt kopējo paplašināto priekšstatu par iespējam, kā var stimulēt Latvijas apdrošināšanas tirgus attīstību, neaprobežoties tikai ar apdrošināšanas sabiedrību darbības pilnveidošanu.

Stable insurance market is irreplaceable part of Latvian economics, which gives impressive contribution in government’s economics, supports thousands of companies and people. BTA insurance company is Latvian non life insurance market’s leader, but non life market takes approximately 85% of whole insurance market in Latvia, it confirms about important BTA influence on insurance branch’s development, therefore is chosen diploma work theme: „The role of BTA in the Latvian insurance market development.” The purpose of diploma work is on the basis of Latvian insurance analysis of market development, paying attention to the insurance leader BTA, to make suggestions for insurance market improvement. The diploma work consists of introduction, three chapters, conclusions and suggestions. The first chapter is about general description of BTA and insurance risks, in order to know more about Latvian insurance market leader. The second chapter is concerned with Latvian insurance analysis of market development of the last five years, appraising BTA part in the insurance market, determination of obstacles in insurance development, in order to discover insurance market problems. The third chapter is devoted to Latvian insurance market problems’ solution, in order to make suggestions for insurance market improvement. The author of diploma work decided to broaden diploma work theme and in the third chapter to investigate the government influence to the insurance development, in order to have a clear conception of abilities, how is possible to stimulate Latvian insurance development, not confined to insurance companies’ activity improving.
The role of BTA in the Latvian insurance market development
Keywords: Finanšu menedžments