Dzirdes nerva neirinomas sastopamība Latvijā - Ivanova, Irina (Latvijas Universitāte, 2012)
Kopsavilkums Tāpat kā visā pasaulē, dzirdes nerva neirinoma ir sastopama arī Latvijā. Tā sastāda 80% procentus starp visiem ponscerebrāla leņķa audzējiem un 10-12% starp visiem galvas smadzeņu audzējiem. Šīs audzējs attīstās vienam cilvēkam uz 100 000 iedzīvotāju. Šī patoloģija pārsvarā skar pacientus 50 – 60 gadu vecumā, pie tam sievietes cieš biežāk kā vīriešiem. Dzirdes nerva neirinomai ir raksturīga lēna augšana. Pētījuma mērķis ir izanalizēt dzirdes nerva neirinomas saslimstības tendences Latvijā un izvērtēt tās biežāko veidu un raksturīgo simptomātiku. Šajā retrospektīvajā pētījumā tika izvērtēti dati slimības vēsturēs par 182 pacientiem ar dzirdes nerva neirinomas diagnozi, kuri tika novēroti, daži arī operēti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskas universitātes slimnīcā laika posmā no 2000. gada janvāra līdz 2010. gada decembrim. Šīs abas slimnīcas tika izvēlētas, jo tajās ir spēcīgas neiroķirurģiskās klīnikas un tajās visbiežāk arī tiek operētas neirinomas, līdz ar to domājams, ka ietver lielāko daļu operēto pacientu no visas Latvijas. Veiktais pētījums parādīja, ka saslimstībai ar dzirdes nerva neirinomu ir tendence pakāpeniski palielināties. Vislielākā saslimstība gan vīriešiem, gan sievietēm novērojama 55 – 59 gadu vecuma grupā. Vidējais neirinomas saslimstības vecums ir 52 gadi. Sievietēm dzirdes nerva neirinoma sastopama 31% biežāk nekā vīriešiem, sastādot attiecību 3: 1. Visbiežākā neirinomas lokalizācija ir labajā pusē. Sievietēm neirinomas visbiežākais veids ir labas puses neirinoma (40%); Visbiežākie neirinomas simptomi ir dzirdes pasliktināšanas un galvas reiboņi. Latvijā biežāk tiek izmantota mikroķirurģiska terapija ar subokcipitālu (SO) pieeju.

SUMMARY The study „Acoustic neuroma in Latvia” was developed by medical student Irina Ivanova, foreman was Dr. Dace Bērziņa. Like all over the world, auditory nerve neurinoma is also found in Latvian. It is occur up 80% percent of all pontocelebellar angle tumors and about 10-12% of all brain tumors. These tumors occur in one person per 100 000 population. This disorder primarily affects patients 50-60 years of age, with the women suffer more than men. Neurinoma of auditory nerve is characterized by slow growth. The study aims to analyze the auditory nerve neurinoma Latvian morbidity trends and evaluate the most common type and the characteristic symptomatology. This retrospective study evaluated data Health Records of 182 patients with auditory nerve neurinoma diagnosis who were seen, some operated in Riga Eastern Clinical University Hospital and Paul Stradins Clinical University Hospital during the period from the 2000th January until 2010. December. These two hospitals were chosen because they are strong in the neurosurgical clinics and most also are operated neurinomas, so presumably that includes most of the operated patients of all Latvian. A study showed that the incidence of auditory nerve neurinoma tend to gradually rise. The highest incidence in both men and women observed in 55-59 years age group. The average incidence age of 52 years. Women auditory nerve neurinoma found 31% more often than men, compiling a 3: 1. The most common localization of neurinoma is on the right. Women neurinoma most common way is the right part neurinoma (40%). The most common symptoms are hearing loss and dizziness. Latvian is more frequently used microsurgical therapy with suboccipital (SO) approach.
Prevalence of cochlear nerve neirinoma in Latvia
Keywords: Medicīna