Nevardarbīgās pretošanās izpausmes 21. gadsimta revolūciju gaitā - Vasiļjeva, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba nosaukums ir „Nevardarbīgās pretošanās izpausmes 21.gadsimta revolūciju gaitā”. Darbā tika pētītas krāsainās revolūcijas Gruzijā, Ukrainā, Baltkrievijā un Krievijā. Gruzijā un Ukrainā krāsainās revolūcijas bijušas veiksmīgas, proti, tika gāzti pastāvošie režīmi, toties Baltkrievijā un Krievijā mēģinājumi gāzt pastāvošos režīmus cieta neveiksmi. Krāsainās revolūcijas ir fenomens, kas vēl nav pilnībā izpētīts, tomēr tām ir iezīmes, kas to atšķir no revolūcijām to klasiskajā izpratnē. Pirmkārt, tas ir nevardarbīgo pretošanās metožu pielietojums. Otrkārt, krāsainās revolūcijas bieži vien ir saistītas ar vēlēšanu procesu, proti, negodīgas vēlēšanas kļūst par sabiedrības masas mobilizējošo faktoru. Visbeidzot, opozīcija izmanto noteiktus simbolus, lai piesaistītu lielāku atbalstītāju skaitu.

Name of this Master thesis is "Nonviolent resistance during revolutions of 21st century." The main aim of this research is to answer on the question – why in one case coloured revolutions were successful – nondemocratic regime was overthrown, in another – unsuccessful – nondemocratic regime still exist? As examples were used Georgia, Ukraine, Belarus and Russia. In Georgia and Ukraine regimes were overthrown, but in Belarus and Russia attempts to overthrow existing regimes failed. Coloured revolutions are phenomenon that is not yet fully established, but there are some features that distinguish it from the revolutions in its classic sense. First, there are always used non-violent resistance methods. Second, the colour revolutions are often associated with the electoral process – with unfair elections which may become as a public mass mobilizing factor.
Nonviolent resistance during revolutions of 21st century
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); krāsainās revolūcijas; nevardarbīgā pretošanās; varas nomaiņa; coloured revolutions; nonviolent resistance