Publiskās pārvaldes ētika: ētikas kodekss kā valdības biedru pamatsaistības un profesionālās attīstības kritērijs - Samīte, Alīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs atklāj Latvijas Ministru kabineta problēmu, vai ieviešot ētikas regulējumu un ētikas komisiju ir iespējams panākt: tiešu sabiedrības cieņu un uzticēšanos, lēmumu ilgtspējību, atbildību. Darbā teorētiski rod uzticību valdībai rosinošus mehānismus, kas nekalpotu kā politisks soda instruments, bet veicinātu valdības darbu caur pārraugošām institūcijām un profesionālās Ētikas kodeksa izstrādi. Pētījums ir vērsts uz reprezentatīvu datu izmantošanas un interpretīvās analīzes metodes apvienojumu, lai: veiktu analītiski deskriptīvu izklāstu par ministra godaprātu pildot pienākumus; atklātu reālo situāciju interpretācijas, ko nosaka savstarpēja konkurence un izprastu garīgo vērtību evolūciju. Izvērtējot pasaules valstu pieredzi ētikas normu ieviešanā, noskaidrojās, ka nākotne ir pašregulācijai, bet vēlams adaptēt Kanādas kodeksu.

Master's thesis reveals the problem of the Latvian Cabinet of Ministers of whether the implementation of ethics legislation and Ethics Commission can be achieved: direct public respect and trust, decision-sustainability, accountability. The theory finds the mechanisms of trust in government that would not serve as a political instrument of punishment but as a support of the Government's work through the supervising institutions and professional codes of ethics. The Study focuses on the use of representative data and interpretive analysis methods to make an analytical descriptive outline of the Ministers' honest performance of duties; discover the real situation of the interpretation which is determined by the mutual competition. World's experience in ethical standard implementation showed that the future is self-regulation.
The ethics of public administration: code of conduct as a basic obligation of the government members and the criteria of the professional development
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)