Noturīgo organisko piesārņotāju pārvaldes problēmas Latvijā - Toropovs, Valters (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba „Noturīgo organisko piesārņotāju pārvaldes problēmas Latvijā” mērķis ir analizēt Latvijā spēkā esošajos normatīvos aktus un pārvaldes modeļus noturīgo organisko piesārņotāju, kuri ir vieni no bīstamākajiem piesārņotājiem, kas cilvēku darbības rezultātā nonāk vidē, jomā, kā arī izstrādāt nepilnību risinājumu variantus un iespējamus jaunus pārvaldes modeļus. Analīze parādīja, ka normatīvie akti ir nepilnīgi. Tas traucē starptautisko saistību izpildi, it īpaši galveno definīciju un pieļaujamo koncentrāciju ziņā. Tāpat parādījās arī pārvaldes mehānisma vairāku posmu neefektivitāte. Darba galvenie secinājumi: jāveic normatīvo aktu pilnveidošana, lai varētu izpildīt Stokholmas konvencijā paredzētās saistības, kā arī jāreorganizē noturīgos organiskos piesārņotājus saturošu iekārtu savākšanas uzglabāšanas un iznīcināšanas shēma.

The purpose of Bachelor Thesis is to analyze legal acts considering persistent organic pollutants that are binding for Latvia and give possible solutions for existing imperfections and suggest new possible management models. The analysis showed that the existing legislation contains some disadvantages that prohibits fulfillment of the Stockholm Convention. The most imperfections concern the main definitions and acceptable concentrations. Also much inefficiency was discovered in the current management model. Main conclusions of the Bachelor Thesis: it is urgently necessary to improve the existing legislation and reorganize collection, storage and disposal of machinery containing persistent organic pollutants.
Management Problems of Persistant Organic Pollutants in Latvia
Keywords: Vides zinātne