Motīvu paralēles Imanta Ziedoņa 70.gadu dzejā un epifānijās - Aņiļonīte, Beāte (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba „Motīvu paralēles Imanta Ziedoņa 70. gadu dzejā un epifānijās” mērķis ir izpētīt un noteikt spilgtākos motīvus Imanta Ziedoņa pirmajā (1971) un otrajā (1974) „Epifāniju” grāmatā, kā arī trīs dzejoļu krājumos: „Kā svece deg” (1971), „Caurvējš” (1975), „Man labvēlīgā tumsā” (1979). Darba teorētiskajā daļā sniegts ieskats Imanta Ziedoņa literārajā biogrāfijā, apskatīta dzejnieka 70. gadu dzejas poētikas raksturīgākā parādība – paradokss, sniegts literatūrkritiķu un literatūrzinātnieku vērtējums par dzeju un „Epifānijām”, kā arī raksturota „Epifāniju” žanra problemātika. Darba praktiskajā daļā, ar tuvlasījuma metodes palīdzību, pētīta un analizēta Imanta Ziedoņa daiļrade 70. gados – „Epifānijas” un dzeja, izvirzot spilgtākos un raksturīgākos motīvus.

The goal of the Bachelor thesis on „Parallels of motives in Imants Ziedonis’ 70s poetry and epiphanies” is to explore and establish the most typical motives in first (1971) and second (1974) book of Imants Ziedonis’ „Epifānijas” and three collections of poems: „Kā svece deg” (1971), „Caurvējš” (1975), „Man labvēlīgā tumsā” (1979). The theoretical part of the research provides an insight into literary biography of Imants Ziedonis’; examination of poetics in 70s poetry of the poet, bringing forward paradox, as the most frequently used feature of artistic expression; literary critics and literary experts review on poetry and „Epifānijas”; description of „Epifānijas” genre issues. The practical part of the paper analyses Imants Ziedonis’ 70s writings of „Epifānijas” and poetry, bringing focus to the most common motives.
Parallels of motives in Imants Ziedonis’ 70s poetry and epiphanies
Keywords: Filoloģija; motīvs; Imants Ziedonis; epifānija; dzeja; dzejproza