Īpašuma sociālā un privātā dimensija valsts pastāvēšanā - Štorha, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Pasaules attīstības un globalizācijas rezultātā starp cilvēkiem, dažādām organizācijām un valstīm rodas arvien jaunas attiecības, kam ir materiāla vērtība, kas prasa tiesisko regulējumu to aizsardzībai. Šīs jaunās vērtības gan papildina līdzšinējo izpratni par to, kas ir īpašums, gan rada jaunus izaicinājumus valstu pienākumam ievērot cilvēktiesības. Tas savukārt skaidri iezīmē starptautiska mēroga problēmjautājumu — īpašuma, kas ir gan cilvēktiesība, gan privāta tiesība, sadursmi ar pārējām cilvēktiesībām, piemēram, tiesībām uz pieeju veselības aprūpei, jo turpinoties starptautiskās tirdzniecības attīstībai valstīm un starptautiskajām organizācijām jāizlemj, kurai no vērtībām dot priekšroku, vienlaikus ievērojot saprātīgu un taisnīgu līdzsvaru starp vēlmi attsītīt ekonomiku un veicināt sabiedrības labklājību un indivīdu tiesībām brīvi iegūt un izmantot īpašumu. Tāpat Interneta un tehnoloģiju attīstība rada nepieciešamību diskutēt par tiesību nodrošināšanu virtuālajā pasaulē, piemēram, aizsargājot tiešsaistes režīma spēļu lietotāju attiecīgajās spēlēs ieguldītos resursus un iespējamo virtuālā īpašuma atzīšanu. Darba mērķis ir apzināt tieši kuras ir tās jomas, kurās sabiedrības un indivīdu tiesības īpašuma jautājumā konkurē visvairāk un kādi ir valstu argumenti, nosakot īpašuma kā brīvības robežas. Darba noslēgumā izdarīti secinājumi par īpašuma pašreizējo izpratni, proti, ar šo jēdzienu tiek aptvertas jebkādas intereses, kam mūsdienu sabiedrība piešķir materiālu vērtību, kā arī konstatēts, ka tehnoloģiju attīstība radījusi ļoti nozīmīgu vērtību, kam, nenoliedzami piemīt materiāla vērtība, bet kas pašlaik nav guvusi tiesisko aizsardzību nepastarpināti kā īpašums. Runa ir par virtuālo īpašumu, kas, pateicoties Interneta attīstībai un arvien plašākai pieejamībai, akumulē nozīmīgus naudas līdzekļus, kas mērāmi simtos miljonu ASV dolāru, bet ņemot vērā globālā tīkla specifiku (tajā nav vienotas valdības, izpildvaras un tiesu varas), valstis saskaras ar grūtībām tā atzīšanā un aizsardzībā, ko sarežģītāku padara arī intelektuālā īpašuma, kas attiecas arī uz datorprogrammām, aizsardzība. Atslēgvārdi: īpašums, valsts, virtuālais īpašums, intelektuālais īpašums.

Global development and globalization has resulted in formation of more and more relationships among people, different organizations and countries, and these relationships have material value which requires a legal framework for their protection. These new values both complements the current understanding of the concept of property and pose new challenges to the obligation of countries to respect human rights. Whereas this clearly marks a problematic issue on a global scale – property, which is an issue of both human rights and private rights, conflicts with other human rights, for example, the right of access to health care, because due to the continuing development of international trade, countries and international organizations must decide which of the values they prefer. At the same time they need to take into account reasonable and fair balance between willingness to develop economy and promote the public welfare and the rights of individuals to freely receive and use the property. The aim of the paper is to identify exactly which are the areas where the rights of public and individuals regarding property issues compete the most and what are the arguments of countries in process of determining the limits of property as liberty. In the end of the paper conclusions are drawn about the current understanding of the concept of property, namely, this concept covers any interests that have a material value in the eyes of modern society, as well as it was established that technological advance has created a very significant value which undoubtedly has a material value, but which currently has not gained a direct legal protection as the property has. In this context the property means the virtual property. Due to the development of the Internet and its increasing accessibility, the virtual property accumulates significant cash resources, measured in hundreds of millions of USA dollars. But taking into account the specifics of the global network (there is no united government, executive and judiciary power), countries face difficulties regarding recognition and protection of such virtual property, and it is complicated by the protection of intellectual property which concerns computer software as well. Keywords: property, state, intellectual property, virtual property
Social and private dimension of property in state's subsistance
Keywords: Juridiskā zinātne; īpašums; valsts; virtuālais īpašums; intelektuālais īpašums