Rietumvalstu pretdarbība dezinformācijai - Rozēns, Heinrihs (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir Rietumvalstu pretdarbība dezinformācijai. Pētījuma problēma – konfliktsituācijai starp Rietumiem un Krieviju turpinot intensificēties, Krievija izvērš dezinformācijas kampaņas. Rietumvalstīm ir nepieciešams pretdarboties dezinformācijai, lai nepieļautu Krievijas kontroli pār Rietumu sabiedrībām un politisko dienaskārtību. Pētījuma mērķis – noskaidrot, kā Rietumvalstu institūcijas pretdarbojas Krievijas dezinformācijai un vai to vidū valda vienota izpratne par problēmu un veicamajām darbībām. Pētījumā tiek izmantota kvalitatīvās kontentanalīzes metode, rāmējot institūcijām piemītošās izpratnes vienības par izpētes gadījumu. Rezultāti – Rietumvalstu institūcijām vienota izpratne par dezinformāciju un pretdarbību tai ir fragmentāri. Atslēgvārdi: dezinformācija, Krievija, Rietumi, propaganda, vārda brīvība

The topic of this Master’s thesis – Countering disinformation by the West. Current problem – with the conflict between Russia and the West intensifying, Russia conducts disinformation campaigns. It is necessary for the West to counter disinformation to prevent Russia’s control over the societies and political agenda of the West. Aim – to determine whether or not the institutions of the West counter disinformation with a common comprehension. Qualitative content analysis is used by framing the institutions’ views on the selected disinformation case. Results – common comprehension on countering disinformation is fragmentary among the institutions of the West. Key words: disinformation, Russia, the West, propaganda, freedom of speech
Countering disinformation by the West
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Dezinformācija; Krievija; Rietumi; propaganda; vārda brīvība