Tritīda jona noteikšana cietos blanketa zonas materiālos - Reinholds, Ingars (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā izstrādāta un pētīta metode tritija formas tritīda jonu noteikšanai cietos blanketa zonas materiālos. Analizētas EXOTIC 8/8 eksperimentos apstarotas litija ortosilikāta lodītes. Kā tritīda jonu modeļviela lietots litija hidrīds. Metodes izstrādē gāzveida produkti detektēti ar gāzes hromatogrāfu. Šķīdināšanas eksperimentos analizēta tritija aktivitāte gāzes fāzē ar gāzes-plūsmas proporcionālo skaitītāju DDH-32 un šķīdumā ar šķidrās scintilācijas metodi. Kā akceptoru sistēmas lietoti vienmolāri dihromāta un nitrāta šķīdumi (akceptori skābē) un trīsmolāra nitrāta šķīdums ūdenī. Divmolāras sērskābes šķīdumā un ūdenī noteikts tritija formu saturs (T- 20±4%, T+ 79±4%, T2 2±2%). Noteiktais tritīdu formas daudzums liecina, ka analizētajos paraugos nav notikusi pilnīga litija tritīda sadalīšanās, par ko liecina noteiktais procentuālais sastāvs.

The method on determination of tritide ionic forms in solid materials of blanket zone was investigated and developed. Irradiated lithium orthosilicate samples from EXOTIC 8/8 experiments were analyzed. Lithium hydride was used as model substance of tritide ions. Gas products were detected by gas chromatography in the experiments with model substance. Tritium activity was measured in gas phase by gas-flow proportional counter DDH-32 and in solution by the liquid scintillation method. Chemical acceptor systems of molar dichromate and nitrate solutions (in acid) and three molar nitrate solution in water were used. Distribution of the chemical forms of tritium was determined in solution of two molar sulphuric acid and water (T- 20±4%, T+ 79±4%, T2 2±2%). Determined amount of tritide form testify that lithium tritide have not been completely decomposed in analyzed samples that is showed by the percentage of proportions.
Determination of Tritide Ion in Solid Blanket Zone Materials
Keywords: Ķīmija