Devona Salaspils svītas nogulumu veidošanās apstākļu rekonstrukcijas - Kregžde, Antra (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis ir raksturot Salaspils svītas nogulumus un to sedimentācijas apstākļus tagadējās Salaspils atradnes teritorijā. Pirmo reizi dokumentēts karjera sienas atsegums Salaspils ģipša atradnē, kur izdalīts 61 ģipšu, dolomītģipšu, dolomītu, dolomītmerģeļu un citu iežu slānis. Konstatētas un dokumentētas sekojošas raksturīgākās slāņu deformācijas tekstūras - liesmu tekstūras un bumbu un spilvenu tekstūras, kas liecina par atūdeņošanās procesiem, kuri iespaidoja nogulas drīz pēc to uzkrāšanās. Novērots, ka intensīvākās slāņojuma deformācijas skar jaukta sastāva ģipšaini karbonātiskos nogulumiežus, kas liek apšaubīt pieņēmumu, ka primāri nogulumi Salaspils laikposmā ir bijuši anhidrīti, jo tādā gadījumā krokojumam vajadzētu būt izteiktākam tieši ģipša slāņos. Apstiprināti iepriekšējo pētījumu dati par mainīgu sedimentācijas režīmu seklūdens apstākļos Salaspils laikposma baseinā. Nav izdevies konstatēt žūšanas plaisas, atšķirībā no Sauriešu apkārtnes, kur tās ir sastopamas diezgan bieži. Tas norāda, ka Salaspils apkārtnē, iespējams, bijis dziļāks ūdens baseins. Atslēgas vārdi: ģipsis, devons, sedimentoloģija, nogulu deformāciju tekstūras.

Aim of Master’s thesis is to characterise deposits of the Salaspils Formation and their sedimentary environment in present area of the Salaspils deposit. For the first time Salaspils quarry wall was documented and 61 layers of gypsum, gypsum-dolomite, dolomite, dolomitic marl and other rocks were divided. Following structures were found and documented: flame structures, ball-and-pillow structures, which are evidence of water-escape processes. These processes influenced deposits soon after their accumulation. More intense deformations are related to mixed gypsum-carbonate rocks. It gives doubts about primary anhydrite in the Salaspils deposit, because then folding should be more intense in the gypsum beds. Conclusions of previous studies were affirmed: in the Salaspils time there was changeable sedimentation regime in shallow water. Desiccation cracks were not found and it is different from the Saurieši deposit, where these are typical features. It indicates that probably in Salaspils area it was deeper basin. Keywords: gypsum, Devonian, sedimentology, bedding deformation structures.
Reconstructions of depositional environment in the Devonian Salaspils time
Keywords: Ģeoloģija