Lielo valodas modeļu izmantošana dokumentu vienkāršošanai - Straume, Katrīna Tīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā darbā izstrādāts pētījums par lielo valodas modeļu izmantošanu teksta vienkāršošanai jeb saīsināšanai. Teksta saīsināšana ir garu teksta dokumentu pārveidošana īsākā, saprotamā tekstā, saglabājot oriģinālā teksta kontekstu un svarīgākās detaļas. Darbā apskatīti pieci lielie valodas modeļi un to teksta saīsināšanas spējas, izmantojot četras dažādas datu kopas – trīs specifiski teksta saīsināšanas pārbaudei sagatavotas datu kopas un viena autores atlasīta datu kopa. Katrā datu kopā aprēķināti modeļu saīsināšanas rezultāti ar ROGUE metriku. Pētījuma rezultāti norāda, ka modeļu veiktspēja atšķiras no konkrētās datu kopas, proti, no teksta sarežģītības un struktūras. Balstoties uz pētījuma secinājumiem, iespējams izvēlēties personīgi piemērotāko lielo valodas modeli attiecīgajam pielietojumam un avota tekstam. Darbs ietver teorētisko pārskatu par dabiskās valodas apstrādi, valodas modeļu attīstību, pētījuma metodoloģiju, eksperimenta gaitu, rezultātus un secinājumus.

In this work is a developed study about the use of large language models for text simplification or summarization. Text summarization is the transformation of long text documents into shorter, understandable text, preserving the context and important details of the original text. The paper examines the five large language models and their summarization abilities using four different data sets – three data sets specifically prepared for testing text summarization and one data set selected by the author. Model summarization results are calculated with ROGUE metrics for each data set. The results of the experiment indicate that the performance of the models varies by the specific data set, namely with the complexity and structure of the original text document. Based on the experiment results, it is possible to choose the most suitable large language model for the relevant application and source text. The work includes a theoretical overview of natural language processing, the development of language models, research methodology, the course of the experiment and conclusion.
Using large language models for document simplification
Keywords: Datorzinātne; Teksta saīsināšana; Lielie valodas modeļi; ROGUE metrika; Datu kopas