Ķīšezera morfometrijas un hidroloģiskā režīma ilgtermiņa izmaiņu izvērtējums - Dumpis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā „Ķīšezera morfometrijas un hidroloģiskā režīma ilgtermiņa izmaiņu izvērtējums” veikti ne tikai lokālas ūdenstilpes morfometrijas un ūdenslīmeņa svārstību, kā arī to ietekmējošo faktoru pētījumi, bet arī risināti arī metodoloģiskie jautājumi attiecībā uz morfometriskajiem pētījumiem un datu interpretāciju, kā arī rezultātu mūsdienīgu vizualizāciju. Daudzviet trūkst pētījumu par ūdenstilpju morfometriju, vai arī tie ir notikuši pagājušā gadsimtā, kā rezultātā arī mūsdienu morfometrijas pētījumos bieži vien izmanto novecojušas pētījumu metodes, kas nesniedz augstas detalizācijas pakāpes rezultātus. Hidroloģiskā režīma pētījumi notiek arī mūsdienās, bet Ķīšezera hidroloģiskā režīma detalizēti pētījumi līdz šim nav veikti. Maģistra darba mērķis ir noteikt un izvērtēt Ķīšezera morfometriskos parametrus, ilgtermiņa un sezonālo ūdenslīmeņa izmaiņu raksturu un to ietekmējošos faktorus. Pētījumā analizēta literatūra par morfometrijas, hidroloģiskā režīma pētījumos izmantoto metodoloģiju, pētījumu vēsturi, citviet izmantotajām pētījumu metodēm un galvenā pētījumu objekta Ķīšezera morfometriju, hidroloģisko režīmu un to ietekmējošiem faktoriem. Pētījuma rezultāti pierāda, ka Ķīšezera morfometriskie parametri ir izmainījušies salīdzinoši ar iepriekšējo pētījumu rezultātiem, kā arī morfometrijas un hidroloģiskā režīma savstarpējo sasaisti un ietekmi vienam uz otru. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka Ķīšezers ir pakļauts dažādiem ietekmējošiem faktoriem, galvenokārt antropogēnajiem. Galvenais Ķīšezera morfometrijas un hidroloģiskā režīma ietekmējošais faktors ir Rīgas HES radītās ūdenslīmeņa svārstības.

The master's thesis "Evaluation of long-term changes of morphometry and hydrological regime of lake Ķīšezers" not only studies of the fluctuation of the local water body morphometry and water level, but also analyses the main influencing factors. Methodological issues related to morphometric studies and data interpretation were analysed, including modern visualization of results. There is a lack of research on water body morphometry, or they have occurred in the last century, as a result modern morphometric studies often use outdated research methods that do not provide detailed results. Research on the hydrological regime is also taking place nowadays, but detailed research on the hydrological regime of lake Ķīšezers have not been carried out so far. The aim of the master thesis is to identify and evaluate the morphometric parameters of the lake Ķīšezers, as well as the changes in the long-term and seasonal water levels and the factors influencing them. The literature on morphometry, the methodology used in hydrological regime studies, research history, research methods used elsewhere and the morphometry, hydrological regime and their influencing on the main research object Ķīšezers have been analysed in this study. The main results of this research prove that the morphometric parameters of the lake Ķīšezers have changed in comparison with the results of the previous studies. The results of the study prove the strong relationship between morphometric and hydrological regimes. The results of the research prove that Ķīšezers are subject to various influencing factors, mainly anthropogenic. The main factor affecting the morphometry and hydrological regime of the lake Ķīšezers is the fluctuations in the water level caused by the Riga Hydroelectric Power Station.
Evaluation of long-term changes of morphometry and hydrological regime of lake Ķīšezers
Keywords: Ģeogrāfija; Ķīšezers; morfometrija; hidroloģiskais režīms; sateces baseins