Viedo māju integrācija ar blokķēžu tehnoloģiju - Mačulis, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā rakstā aplūkota iespēja integrēt blokķēdes tehnoloģiju viedās mājas sistēmā, lai uzlabotu drošību, uzticamību un vienkāršotu ierīču pārvaldību. Darba teorētiskajā daļā analizētas mūsdienu pieejas viedo māju aizsardzībai, tradicionālo centralizēto sistēmu trūkumi un decentralizēto risinājumu priekšrocības. Tiek salīdzinātas arī blokķēdes tehnoloģijas īpašības. Tiek apspriestas galvenās blokķēdes problēmas lietu interneta vidē, piemēram, darījumu ātrums, darbības izmaksas un enerģijas patēriņš, un piedāvāti to risināšanas veidi. Praktiskā daļa ietver prototipa sistēmas izstrādi, kas balstīta uz Raspberry Pi kā vadības centru, kas realizē piekļuves kontroli. Tika veikta sistēmas veiktspējas pārbaude, reakcijas laika un drošības līmeņa analīze. Darba rezultāti apraksta, vai blokķēdes ieviešana spēj paaugstināt viedās mājas drošības līmeni, novērst nesankcionētas piekļuves iespēju ierakstu nemainīguma dēļ un automatizēt ierīču pārvaldību, kā arī identificēt minētās integrācijas ierobežojumus. Rezultātus var izmantot, lai tālāk izstrādātu sarežģītākus un mērogojamākus blokķēdes risinājumus lietu interneta jomā.

This article discusses the possibility of integrating blockchain technology into a smart home system to improve security, reliability, and simplify device management. The theoretical part of the work analyzes modern approaches to smart home security, the shortcomings of traditional centralized systems, and the advantages of decentralized solutions. The characteristics of blockchain technology are also compared. The main blockchain problems in the Internet of Things environment are discussed, such as transaction speed, operating costs, and energy consumption, and ways to solve them are proposed. The practical part includes the development of a prototype system based on Raspberry Pi as a control center that implements access control. System performance testing, response time, and security level analysis were performed. The results of the work describe whether the implementation of blockchain is able to increase the level of security of a smart home, prevent unauthorized access due to the immutability of records, and automate device management, as well as identify the limitations of the aforementioned integration. The results can be used to further develop more complex and scalable blockchain solutions in the field of the Internet of Things.
Smart home integration with blockchain technology
Keywords: Datorzinātne; viedā māja; blokķēde; lietu internets; piekļuves kontrole; drošība