Konceptuālo metaforu lietojums olimpisko spēļu reklāmās - Puriņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2014)
Metaforas ir strauji augoša valodas daļa. Mūsdienās cilvēki saskaras ar ievērojamu metaforu un reklāmu daudzumu, kā rezultātā arī ar metaforām reklāmās. Bakalaura darba mērķis ir salīdzināt konceptuālo metaforu avotu domēnus četru pēdējo Olimpisko spēļu – Pekinā, Vankūverā, Londonā un Sočos – divdesmit reklāmās. Pētījumā tika pielietotas kvalitatīvās pētījuma metodes – literatūras analīze un diskursa analīze. Pētījuma rezultātā secināts, ka svarīgākie iemesli, kādēļ reklāmās izmantotas metaforas ar konkrētu avotu domēnu, ir emocionālā pievilcība un pārspīlējumi, sporta leksikas izmantošana, reklamētā prece vai pakalpojums. Analizētajās reklāmās metaforas galvenokārt tika izmantotas, lai bagātinātu valodu, uzrunātu un piesaistītu uzmanību. Metaforu avota domēns ļoti maz vai tik pat kā nemaz nebija saistītas ar Olimpisko spēļu veidu, organizētājvalsti, tās kultūras īpatnībām un reklāmas veidotājiem. Atslēgvārdi: metafora, konceptuālā metafora, avota domēns, Olimpiskās spēles, reklāmas

Metaphor is a souring subject of the language. Nowadays, people are surrounded by a great amount of metaphors and advertisements, and consequently metaphors in advertisements. The aim of the thesis is to compare the source domains of the conceptual metaphors that have been identified in 20 sport advertisements of the four most recent Olympic Games in Beijing, Vancouver, London and Sochi. The research was performed by the application of qualitative research methods: literature review and discourse analysis. The findings suggest that the significant reasons why particular source domains are applied are emotional appeal and exaggeration, sports language, the product or service advertised in the commercial. To conclude, metaphors were included in the analysed commercials mainly to enrich the language, to make it more attractive and appealing. Fewer as expected or no metaphors in the source domain were connected with the type of the Olympic Games, the host country, its cultural traits and the producer of the commercial. Key words: metaphor, conceptual metaphor, source domain, Olympic Games, commercials
The Use of Conceptual Metaphors in the Advertisements of Olimpic Games
Keywords: Valodniecība