Vecāku pabalsta un bērnu kopšanas atvaļinājuma tiesiskais regulējums Latvijā un tā pilnveides iespējas - Reimane, Santa (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore pēta Latvijas normatīvos aktus attiecībā uz vecāku pabalstu un bērnu kopšanas atvaļinājumu, pievēršoties to atšķirīgajam regulējumam un to ietekmei uz jaunajiem vecākiem. Tiek uzsvērta problēma, ka pabalsta un atvaļinājuma ilgums nav sinhronizēts, radot finansiālus sarežģījumus ģimenēm. Darbs ietver salīdzinošu analīzi ar Norvēģijas un Šveices tiesisko regulējumu, uzsverot, ka šajās valstīs pastāv elastīgākas un ģimenēm draudzīgākas sistēmas, kas veicina dzimumu līdztiesību un vecāku iesaisti bērna audzināšanā. Latvijā autore iesaka pārskatīt pabalstu sistēmu, īpaši pašnodarbināto un nepilnas slodzes strādājošo situāciju, kā arī piedāvā ieviest papildus atbalsta mehānismus. Darba noslēgumā tiek izteikti priekšlikumi tiesiskā regulējuma uzlabošanai – piemēram, nodrošināt bērnu aprūpes iestāžu pieejamību, valsts atbalstu darba devējiem elastīgu darba formu nodrošināšanai, un vienotu sistēmu atvaļinājuma un pabalsta saskaņošanai, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs. Autore uzsver nepieciešamību līdzsvarot darba un ģimenes dzīvi, lai ilgtermiņā uzlabotu demogrāfisko situāciju Latvijā.

The author examines Latvian legislation regarding parental benefit and parental leave, focusing on their different regulations and their impact on new parents. The problem is highlighted that the length of the allowance and leave is not synchronised, causing financial difficulties for families. The work includes a comparative analysis with the Norwegian and Swiss legal frameworks, stressing that there are more flexible and family-friendly systems in these countries that promote gender equality and parental involvement in parenting. In Latvia, the author recommends reviewing the benefits system, especially the situation of selfemployed and part-time workers, as well as proposing to introduce additional support mechanisms. At the end of the work, proposals are made to improve the legal framework – for example, to ensure access to childcare facilities, state support for employers to provide flexible forms of work, and a common framework for the harmonisation of leave and allowances, as in other European countries. The author stresses the need to balance work and family life in order to improve the demographic situation in Latvia in the long term.
Legal regulation of parental allowance and childcare leave in Latvia and possible improvements
Keywords: Juridiskā zinātne; Vecāku pabalsts; tiesiskais regulējums; bērnu kopšanas atvaļinājums; jaunie vecāki