Trauksmes sensitivitātes un fizisko aktivitāšu sensitivitātes saistība ar fizisko aktivitāti un ķermeņa masas indeksu - Norlinde-Nilsena, Baiba (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot trauksmes sensitivitātes, fizisko aktivitāšu sensitivitātes, ķermeņa masas indeksa un fizisko aktivitāšu saistību. Pētījumā piedalījās 478 dalībnieki, no tiem 362 sievietes un 116 vīriešu. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas - Trauksmes sensitivitāts aptauja (Anxiety Sensitivity Inventory -3, adaptēta Miglava, 2017 ) , Fizisko aktivitāšu sensitivitātes aptauja (Exercise Sensitivity Questionnaire, adaptējusi Norlinde – Nilsena, 2021, šī pētijuma ietvaros), Pasaules līmeņa fizisko aktivitāšu aptauja (Global Physical Activity Questinnaire, adaptējusi Vanaga, 2019) un ķermeņa masas indeksa rādītāji. Pētījumā tika atklātas statistiski nozīmīgas negatīvas saistības starp trauksmes sensitivitāti, fizisko aktivitāšu daudzumu un ķermeņa masas indeksu, savukārt pozitīva saistība starp trauksmes sensitivitāti un fizisko aktivitāšu sensitivitāti. Ilgāks laiks, ko pētījuma dalībnieki pavadīja sēdus pozīcijā, kā arī zemāks fizisko aktivitāšu daudzums norādīja uz augstākiem trauksmes sensitivitātes rezultātiem. Sēdošs dzīvesveids var atstāt ietekmi uz trauksmes rādītājiem. Pastāv dzimumatšķirības starp trauksmes sensitivitātes rādītājiem – tie ir augstāki sieviešu izlasē. Vecums negatīvi korelē ar trauksmes sensitivitātes un fizisko aktivitāšu sensitivitātes rādītājiem. Atslēgas vārdi: trauksmes sensitivitāte, fizisko aktivitašu sensitivitāte, ķermeņa masas indekss, fizisko aktivitāšu daudzums, sēdus pozīcija, brīvā laika fiziskās aktivitātes, dzimums

The goal of this research was to determine the connection between anxiety sensitivity, exercise sensitivity, body mass index and physical activities. There were 478 participants in this study, from which 362 was female, 116 males. To collect data, it was used three surveys - Anxiety Sensitivity Inventory -3, Exercise Sensitivity Questionnaire, Global Physical Activity Questionnaire and weight and height to access the body mass index. This research results showed significant negative corelation between anxiety sensitivity and physical activity and body mass index, but a positive correlation between anxiety sensitivity and exercise sensitivity. The more time participant spent on sitting position and the less they spent time on physical activity the higher anxiety sensitivity results were observed. It means that sedentary lifestyle can affect persons anxiety levels. It was proven that there is a gender difference between anxiety sensitivity results between male and female participants – female participants had higher anxiety sensitivity. Age correlates negatively with anxiety sensitivity and exercise sensitivity. Key words: anxiety sensitivity, exercise sensitivity, body mass index, physical activity amount, sitting position, free time physical activities, gender.
Anxiety Sensitivity, Exercise Sensitivity and it's Relationship to Physical Activity and Body Mass Index
Keywords: Psiholoģija; trauksmes sensitivitāte; fizisko aktivitašu sensitivitāte; ķermeņa masas indekss; fizisko aktivitāšu daudzums; sēdus pozīcija