Starptautiskās pretkorupcijas iestāžu normas, to ievērošana Latvijā un KNAB darbības izvērtējums - Roķis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Mārtiņš Roķis. Bakalaura darbs „Starptautiskās pretkorupcijas iestāžu normas, to ievērošana Latvijā, un KNAB darbības izvērtējums”. Pētījuma hipotēze: Starptautisko pretkorupcijas normu neievērošana un KNAB amatpersonu konflikts negatīvi ietekmē korupcijas līmeni Latvijā – darba pētījuma rezultātā ir daļēji apstiprināta. Pētījuma mērķis: Izanalizēt KNAB darbību, pamatojoties uz citu valstu pieredzi. Mērķa sasniegšanai definētie darba uzdevumi: 1.Izanalizēt korupcijas kontroles un pretkorupcijas orgānu teorētiskos modeļus, kā arī „labās prakses” principus Eiropā; 2.Pētīt starptautisko likumdošanu, kas Latvijai ir saistoša korupcijas apkarošanas jomā un likumdošanu, kas reglamentē KNAB darbību Latvijā, raksturot KNAB izveidošanu un šīs institūcijas darbību; 3.Izpētīt problēmas, kas pēdējā laikā kavē KNAB produktīvai darbībai, izstrādāt organizācijas SVID analīzi un priekšlikumus darbības uzlabošanai. 4.Apkopot galvenos secinājumus un priekšlikumus. Izmantotās metodes: literatūras analīze, SVID analīze. Saskaņā ar izvirzītajiem uzdevumiem, bakalaura darbs sastāv no 3 daļām. Darba pirmajā daļā raksturota korupcijas kontroles teorija un pretkorupcijas orgānu teorētiskie modeļi, kā arī „labās prakses” principi Eiropā (Lietuvas STT (Lietuvas speciālā izmeklēšanas dienesta)) darbība. Otrajā daļā pētītas starptautiskās pretkorupcijas iestāžu normas un to ievērošana Latvijā, likumdošana, kas reglamentē KNAB darbību, kā raksturota KNAB darbība, resursi, utt. Trešajā daļā raksturotas KNAB iekšējās problēmas, kas kavē kvalitatīvu korupcijas apkarošanas darbu Latvijā, izstrādāta organizācijas SVID analīze, kā arī, pamatojoties uz darbā gūtajiem secinājumiem, izstrādāti priekšlikumi KNAB darbības pilnveidošanai. Darba nobeigumā apkopoti galvenie secinājumi un izstrādātie priekšlikumi.

Mārtiņš Roķis. The bachelor paper „International regulations of anti-corruption institutions, how they are followed in Latvia, and evaluation of the Corruption Prevention and Combating Bureau’s (KNAB) work”. Hypothesis of the study: Non-adherence to international anti-corruption regulations and conflicts among KNAB officials leaves a negative impact on corruption level in Latvia – has been partially approved as a result of the paper’s study. The objective of the study: To provide analysis of the work of KNAB basing on the experience of other countries. The defined tasks for achievement of the objective: 1.To analyze theoretical models of corruption control and anti-corruption institutions, as well as „best practice” principles in Europe; 2.To study the international laws and regulations, which are binding for Latvia in the field of corruption combating, and the laws regulating the work of KNAB in Latvia, describe the development of KNAB and its activities; 3.To study the problems which have recently prevented an effective operation of KNAB, to develop the SWOT analysis for the organisation and the proposals for an improvement. 4.To summarize main conclusions and proposals. The methods applied: literature analysis, SWOT analysis. Subject to the defined tasks the bachelor paper comprises 3 chapters. The first chapter describes the corruption control theory and theoretical models of anti-corruption institutions, as well as „best practice” principles in Europe (STT in Lithuania (special investigation service of Lithuania) operation). The second chapter studies the regulations of international anti-corruption institutions and how these are followed in Latvia, the laws regulating the KNAB work, describes the KNAB activities, resources etc. The third chapter provides an insight in internal KNAB problems, which hinder a qualitative corruption combating work in Latvia; the chapter includes SWOT analysis of the organisation, as well as the proposals for improvement of KNAB work on the basis of conclusions made. The main conclusions and developed proposals have been summarized at the end of the bachelor paper.
International anti-corruption institutional standarts, it’s observation in Latvia and KNAB activity assessment
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)