Vecāku informētība par bērnu miopijas riska faktoriem - Labareviča, Kate (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapām. Tas satur 16 attēlus, 5 tabulas, 1 pielikumu, 34 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija noskaidrot vecāku informētību par miopijas veidošanās riskiem skolas vecuma bērniem. Pētījumā piedalījās 100 dalībnieki vecumā no 30 līdz 51 gadam, kas aizpildīja aptaujas anketas, kurās norādīja datus par savu un bērna ametropijas veidu un tās optisko stiprumu, izvēlēto korekcijas veidu, par pēdējo bērna redzes pārbaudes vizīti. Kā arī norādīja faktorus, kas ietekmē miopijas progresēšanu un redzes speciālistu, kurš varētu mazināt miopijas progresēšanu. Tika noskaidrots, ka vecāki ir nepilnīgi informēti par miopijas veidošanās faktoriem bērniem. Miopijas progresēšanu ietekmē iedzimtības faktors.

Bachelor’s thesis is written in Latvian, it contains 32 page, 16 figures, 5 tables, 1 appendix and 34 references. Aim of this study was to clarify myopia risk factors for school-age children. The study involved 100 participants aged 30 to 51 who completed questionnaires showing their and child's refraction, indicating use of optical correction, their kids last eye examination. Factors which influencing myopia progression were named and a visual specialist who could reduce the progression of myopia. It was found that the parents were not fully informed about factors which affects myopia. The progression of myopia is influenced by genetics.
Parental Awareness of Myopia Risk Factors in Children
Keywords: Fizika; miopijas progresēšana; bērnu redze; vecāku attieksme; akomodācija