Karosi gadījumu oficiāla atzīšana Japānā un sabiedrības centieni to novēršanā - Baķe, Zane (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā tiek apskatīta jauna sociālā problēma mūsdienu Japānā – karŌsi (karŌshi, 過労死), kas tulkojumā nozīmē „nāve no pārstrādāšanās”. To izraisa liela fiziskā un psiholoģiskā slodze darbā. Šī problēma tika novērota Japānas kompānijās 20. gadsimta otrajā pusē un pastāv arī mūsdienās. Darba mērķis ir apskatīt iemeslus, kādēļ šāda problēma ir radusies Japānā un kā tā tiek risināta. Galvenais darba secinājums – karŌsi problēma ir neviennozīmīga un pastāv ekonomiski un sociāli iemesli, kādēļ tā arī mūsdienās ir Japānas sabiedrībā. Darbā ietvertas trīs galvenās daļas. Pirmā daļa vērsta uz karŌsi iemeslu izpēti Japānas kompānijās un karŌsi jēdziena problemātiku, otrajā daļā apskatīta Japānas valdības nostāja un rīcība karŌsi gadījumu ierobežošanā, savukārt, trešajā daļā aplūkota nevalstisko organizāciju ietekme karŌsi problēmu risināšanā. Darbam ir 46 lapaspuses, 1 tabula un tā rakstīšanā tika izmantoti 36 literatūras avoti.

Research work on bachelor’s degree views new social problem called karŌshi (death form overwork, 過労死). KarŌshi is caused by heavy work or mental pressure at work place. This issue accured in companies of Japan on second half of 20th century. Aim of research work is to examine reasons why this problem emerged in Japan and how to solve it. Main conclusion of research work is – karŌshi problem has various medical reasons and there are economic and social background why it still cannot be solved. Research work consists of three main parts. The first part examines causes of karŌshi in japanese companies along with problematics of karŌshi concept, second part inspects the attitude of japanese government and it’s actions to limit karŌshi, as third part contemplates non-governmental institution influence on problem solutions caused by karŌshi. Research work has 46 pages, 1 table and 36 issues of literature.
Acnowledgement of Karoshi cases in Japan and ambitions of society to prevent them
Keywords: Āzijas studijas