Iekapsulētas 15. grupas metālu halkogenīdu/oglekļa nanocaurulīšu heterostruktūras lokanu termoelektrisko materiālu izveide - Brauna, Loreta (Latvijas Universitāte, 2022)
Iekapsulētas 15. grupas metālu halkogenīdu/oglekļa nanocaurulīšu heterostruktūras lokanu termoelektrisko materiālu izveide. Brauna L., darba vadītājs Prof., Dr. chem. Erts D., un pētnieks Mg. phys. Buks K., bakalaura darbs fizikālajā ķīmijā. 46 lappuses, 31 attēli, 12 tabulas, 32 literatūras avoti. Latviešu valodā. 15. grupas metālu halkogenīdiem ar tiem piemītošo termoelektrisko īpašību dēļ ir svarīgs pielietojums termoelektrisko ģeneratoru izveidē. Ar visā pasaulē pieaugošo interesi par elastīgām termoelektriskām ierīcēm, ir nepieciešama efektīva termoelektrisko kompozītu izstrāde. Darbā tika izveidotas oglekļa nanocaurulīšu un Bi2Se3 vai Sb2Te3 heterostruktūras, kuras mehāniski stabilu, lokanu termoelektrisko nanokompozītu veidošanai tika iekapsulētas polimēros. To izveidei izmantota pulverizatora oglekļa nanocaurulīšu uzklāšana, metālu halkogenīdu fizikālo tvaiku nogulsnēšanas un polimēra pārklāšanas metodes. Ir veikta izpēte par heterostruktūru un nanokompozītu termoelektriskajām īpašībām atkarībā no oglekļa nanocaurulīšu daudzuma pirms un pēc iekapsulēšanas, kā arī salīdzinātas atšķirības izmantojot n-tipa un p-tipa daudzsienu nanocaurulītes.

Development of flexible thermoelectric materials for encapsulated group 15 metal chalcogenide/carbon nanotube heteroctructures. Brauna L., supervisor Prof., Dr. chem. Erts D. and researcher Mg. phys. Buks K., bachelor work in physical chemistry. 46 pages, 31 figures, 12 tables, 32 references. In Latvian. The thermoelectric properties of the chalcogenides of group 15 metals are an important factor in the development of thermoelectric generators. With the worldwide growing interest in flexible thermoelectric devices, the efficient development of thermoelectric composites is required. In this work, heterostructures of carbon nanotubes and Bi2Se3 or Sb2Te3 were created an encapsulated in polymers to form mechanically stable, flexible thermoelectric nanocomposites. Atomizer spray of carbon nanotubes, physical vapour deposition of metal chalcogenides and polymer deposition techniques were used for their formation. The thermoelectric properties of heterostructures and nanocomposites depending on the amount of carbon nanotubes before and after encapsulation have been investigated, and the differences using n-type and p-type multiwalled carbon nanotubes have been compared.
Encapsulated Group 15 metal chalcogenide/carbon nanotube hybrid structures for the development of flexible thermoelectric materials
Keywords: Ķīmija; Bismuta selenīds; Antimona telurīds; Daudzsienu ogklekļa nanocaurulītes; Zēbeka koeficients; Sintēze