Eiropas aizsargājamās sugas Dianthus arenarius subsp. arenarius fizioloģiskā reakcija uz apbēršanu ar smiltīm un nobradāšanu - Zuševica, Austra (Latvijas Universitāte, 2019)
Smiltāja neļķe ir Eiropas padomes direktīvas aizsargājama suga, kas sastopama piekrastes dzīvotnēs. Nobradāšana un smilšu pārpūšana ir faktori, kas ietekmē augāju kāpu joslā. Darba mērķis ir kontrolētos apstākļos noskaidrot kāda ir smilšu akumulācijas un nobradāšanas ietekme uz smiltāja neļķi un kā mainās sēklu dīgstu parādīšanos, pie dažādām substrāta akumulācijas pakāpēm. Siltumnīcas apstākļos augus izdalīja deviņos dažādos variantos, kombinējot apbēršanas un nobradāšanas faktorus. Sēklu dīgšanas pētīšanai izdalīja četros apbēršanas variantus un vienu kontroles grupu. Secināja, ka gan apbēršana ar smilti, gan nobradāšana negatīvi ietekmē auga vitalitāti un pat neliela apbēršana nepasargā neļķi no mehāniskiem bojājumiem. Sēklu optimālā dīgšana ir līdz 20 mm, pie lielāka apbēršanas slāņa, tā strauji pamazinās.

Sand pink is protected by the European concil directive of the conservation of natural habitats, it is found in coastal dunes. Trampling and burial are factors that affect the vegetation in the coastal zone. The purpose of the work was to establish, under controlled conditions, the effects of sand accumulation and anthropogenic trampling on sand pink and how sand burial affects seedling. Plants were distributed in nine different variants, combining trampling and burial factors. For seedling research four burial variants and one control group were distributed. It was concluded that both sand burial and trampling had a negative effect on the vitality of the plant, and even a small amount of sand did not protect the plant from mechanical damage. The optimal germination of the seed was up to 20 mm, at higher substrate acumulation, germination degrade rapidly.
Physiological response of protected species Dianthus arenarius subsp. arenarius on sand burial and trampling
Keywords: Bioloģija; Dianthus arenarius subsp. arenarius; apbēršana; nobradāšana; hlorofila koncentrācija; performance index