Taleirāna loma Napoleona Bonaparta varas nostiprināšanā periodā no 1799. gada līdz 1804. gadam: viedokļi angļu, franču un krievu historiogrāfijā no 20. gadsimta 50. gadiem līdz mūsdienām - Lukjanovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2022)
Vairākus gadsimtus vērtējumi historiogrāfijā par Taleirāna personību bija ārkārtīgi pretrunīgi. Jautājumā par Taleirāna lomu Napoleona Bonaparta varas nostiprināšanā atšķiras pat pētnieku viedokļi. Šī bakalaura darba mērķis ir apsvērt vēsturnieku pozīcijas un izcelt gan vispāratzītus faktus, gan strīdīgus jautājumus. Darba rezultātā kļuva skaidrs, ka vēsturniekiem ir vienprātība par Taleirāna lomu starptautiskajā diplomātijā: viņš aktīvi veicināja otrās pretfranču koalīcijas kara beigas, un ar to palīdzēja nostiprināt Napoleona varu gan Francijā, gan Eiropā. Tomēr joprojām izraisa strīdus Taleirāna loma 1799. gada apvērsumā, kura rezultātā Napoleons nāca pie varas Francijā, un Engienas hercoga nogalināšanā, kas bija solis ceļā uz impērijas izveidi Francijā.

For several centuries, in historiography assessments of Talleyrand's personality were controversial. On the question of Talleyrand’s role in establishing Napoleon Bonaparte's power, even the opinions of researchers differ. The aim of this bachelor's thesis is to consider the positions of historians and to highlight both generally accepted facts and controversial issues. As a result, it became clear that historians have a consensus on the role of Talleyrand in diplomacy: he contributed to the end of the war of the second coalition, and this helped to establish Napoleon's power both inside France and in Europe. However, the role of Talleyrand in the coup of 1799, which brought Napoleon to power in France, and in the assassination of the Duke of Enghien, which was a part of the of creating an empire in France, is still controversial.
Talleyrand's role in establishing Napoleon Bonaparte's power from 1799 to 1804: views in English, French and Russian historiography from 1950s to present
Keywords: Vēsture; Historiogrāfija; Taleirāns; Napoleons; Konsulāts