Kameras pozicionēšana izmantojot datorredzi - Tihonovs, Antons (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā tiek risināta kameras pozicionēšanas problēma telpā, izmantojot informāciju, kas iegūta ar datorredzes metodēm. Pētījumā ir aplūkotas pastāvošās pieejas, veikta to salīdzinošā analīze un pamatota klasiskās algoritmiskās metodes izvēle, kas balstīta uz kameras projekcijas modeli un Perspective-n-Point (PnP) algoritma pielietojumu. Aprakstīts kameras iekšējo un ārējo parametru novērtējums, kā arī izstrādāta programmatūras sistēma, kas nodrošina kameras kalibrēšanas procesu, etalonpozīcijas fiksāciju un kameras pozas noteikšanu attiecībā pret etalonpozīciju. Eksperimentāli ir apstiprināta metodes mērenā precizitāte. Darbā tiek risināts praktisks uzdevums - kameras skata leņķa saskaņošana kontrolētos apstākļos.

This master's thesis, titled Computer vision based camera positioning, addresses the problem of camera positioning in space using information obtained through computer vision methods. The study reviews existing approaches, provides a comparative analysis, and justifies the selection of a classical algorithmic method based on the camera projection model and the application of the Perspective-n-Point (PnP) algorithm. It describes the evaluation of intrinsic and extrinsic camera parameters and presents the development of a software system that supports the calibration process, reference pose registration, and determination of the current camera pose relative to the reference. The method's moderate accuracy is experimentally confirmed. The work addresses the practical task of camera viewpoint consistency under controlled conditions.
Computer vision based camera positioning
Keywords: Datorzinātne; kameras pozicionēšana; datorredze; kameras projekcijas modelis; Perspective-n-Point algoritms; programmatūras sistēma