Digitālo līdzekļu izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu atmiņas veicināšanai pedagoģiskā procesā - Rodionova, Alisa (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma: "Digitālo līdzekļu izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu atmiņas veicināšanai pedagoģiskā procesā". Darba mērķis ir teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt, kā digitālie līdzekļi sekmē 5-6 gadus vecu bērnu atmiņas attīstīšanas iespējas. Kvalifikācijas darbu veido divas nodaļas ar apakšnodaļām, darba autores secinājumi. Darba pirmā nodaļā: Darbā tiek analizēti dažādu autoru teorētiskā literatūra par digitālajām tehnoloģijām, vārdu krājumu, atmiņas jēdziena definīciju, runas attīstības raksturojumu 5-6 gadu veciem bērniem. Darba otrā nodaļa: Lai noskaidrotu, kā veicināt atmiņu caur digitāliem mācību līdzekļiem 5-6 gadu veciem bērniem, tika pielietota bērnu darbu kritēriju analīze, vecāku aptauja, pielietojot anketes, un kvalitatīvā pētījuma metode - padziļināta intervija ar pirmsskolotāju, kurš strādā ar bērniem 5-6 gadu vecumā. Aptaujā piedalījās 16 respondenti (5-6 gadu vecumā bērnu vecāki). Fokusējoties uz apmācības procesu ar digitālām mācību līdzekļiem klātienē, tika izvēlēti šādi digitālie mācību līdzekļi: video apmācības materiāls un interneta vietne bernistaba.lv. Darba apjoms: 42 lapaspuses, 9 attēli (tabulas), 80 izmantotās literatūras un avotu saraksti, 8 pielikumi. Atslēgas vārdi: atmiņa, digitālie mācību līdzekļi, digitālas tehnoloģijas.

The topic of the qualification work: 'The use of digital tools to promote the memory of 5-6 year old children in the pedagogical process'. The aim of the thesis is to theoretically analyse and practically test how digital tools contribute to the development of memory in 5-6 year old children. The qualification work consists of two chapters with subchapters, the author's conclusions. The first chapter: The theoretical literature on digital technologies, vocabulary, definition of the concept of memory, characteristics of speech development in 5-6 year old children by different authors is analysed in the thesis. The second chapter of the work: In order to find out how to promote memory through digital learning tools in 5-6 year old children, the following methods were applied: criterion analysis of children's work, questionnaire survey of parents and qualitative research method - in-depth interview with a preschool teacher who works with 5-6 year old children. 16 respondents (parents of children aged 5-6) took part in the survey. Focusing on the process of face-to-face teaching with digital teaching tools, the following digital teaching tools were selected: video teaching material and the website bernistaba.lv. Scope of work: 42 pages, 9 figures (tables), 80 references and lists of sources, 8 annexes. Keywords: memory, digital learning tools, digital technologies.
The use of digital tools to promote the memory of 5-6 year old children in the pedagogical process
Keywords: Izglītības zinātnes; atmiņa; digitālie mācību līdzekļi; digitālas tehnoloģijas; mācību process