Attēla kvalitātes kritēriju izvērtējums DT angiogrāfijā brahiocefālajiem asinsvadiem - Grebeža, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma – Attēla kvalitātes kritēriju izvērtējums DT angiogrāfijā brahiocefālajiem asinsvadiem. Tēmas aktualitāti nosaka datortomogrāfijas angiogrāfijas būtiskā loma cerebrovaskulāro slimību diagnostikā un nepieciešamība pēc augstas attēlu kvalitātes. Darba mērķis ir izvērtēt galvenos attēla kvalitātes kritērijus brahiocefālo asinsvadu DT angiogrāfijā. Pētījuma uzdevumi ir literatūras analīze, kvalitātes kritēriju tabulas izstrāde un 30 izmeklējumu attēlu analīze. Izvirzīta hipotēze: attēla kvalitāti ietekmē tehniskie parametri un kontrastvielas pielietojums. Pētniecības instruments: DT angiogrāfijas attēli; Pētniecības metode – Retrospektīvā, kvalitatīva pētījuma metode, literatūras apskats. Rezultāti apstiprina hipotēzi – kvalitāti būtiski ietekmē izmeklējuma parametri, kontrastvielas ievade un artefakti. Teorētiskajā daļā tika aplūkota galvas un kakla asinsvadu normālā anatomija, kā arī datortomogrāfijas angiogrāfijas nozīme brahiocefālo asinsvadu diagnostikā. Detalizēti analizēti attēla kvalitātes kritēriji un tos ietekmējošie faktori – tehniskie parametri, kontrastvielas īpašības un iespējamie artefakti. Pētniecības daļā tika veikti 30 DT angiogrāfijas attēlu retrospektīva analīze, izmantojot izstrādātu kvalitātes kritēriju tabulu. Rezultāti atklāja gan kopumā augstu attēlu kvalitāti, gan noteiktas nepilnības specifisku artēriju vizualizācijā, kas ļāva apstiprināt izvirzīto hipotēzi

Bachelor’s thesis topic – Evaluation of Image Quality Criteria in CT Angiography of Brachiocephalic Vessels. The relevance of the topic is determined by the essential role of CT angiography in the diagnosis of cerebrovascular diseases and the need for high-quality imaging. The aim of the thesis is to evaluate the main image quality criteria in CT angiography of brachiocephalic vessels. Research tasks include literature analysis, development of an image quality criteria table, and analysis of 30 examination images. Hypothesis: image quality is influenced by technical parameters and contrast media. Research instrument: CT angiography images; Research method – Retrospective qualitative method and literature review. The results confirm the hypothesis – image quality is significantly affected by examination parameters, contrast media injection, and artifacts. The theoretical part discusses the normal anatomy of head and neck vessels, as well as the significance of CT angiography in the diagnostics of brachiocephalic vessels. Image quality criteria and influencing factors – technical parameters, contrast media properties, and potential artifacts – are analyzed in detail. The research part included a retrospective analysis of 30 CT angiography images using a developed quality criteria table. Results showed generally high image quality, while also identifying some deficiencies in the visualization of specific arteries, supporting the initial hypothesis.
Evaluation of Image Quality Criteria in CT Angiography of Brachiocephalic Vessels
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; angiogrāfija; attēla kvalitāte; brahiocefālie asinsvadi; kontrastviela