Pirmsslodzes ogļhidrātu uzņemšanas ietekme uz glikozes līmeni asinīs submaksimālas slodzes laikā - Blumbeka, Liene (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt pirmslodzes uzņemto ogļhidrātu ietekmi uz glikozes līmeni venozajās asinīs un to potenciālo ietekmi uz darba spējām submaksimālas slodzes laikā. Pētījuma ietvaros glikozes līmenis venozajās asinīs tika mērīts 8 sportistiem. Glikozes mērījums tika veikts 4 atsevišķos eksperimentālos testos - Glikozes tolerances mērījums, Glikozes līmeņa izmaiņas venozo asiņu plazmā submaksimālas slodzes laikā; Pirmslodzes ogļhidrātu ietekme uz glikozes līmeni venozo asiņu plazmā, tos uzņemot 45min pirms fiziskas slodzes; Pirmslodzes ogļhidrātu ietekme uz glikozes līmeni venozo asiņu plazmā, tos uzņemot 15 min pirms fiziskas slodzes. Glikozes mērījums tika veikts ar glikometru, fiziskā slodze tika veikta ar veloergonometru. Maģistra darbs sastāv no ievada, literatūras apskata daļas, pētījuma metodoloģijas un instrumentiem, rezultātu apskata, rezultātu analīzes, secinājumiem. Darbs satur 66 lappuses, 11 attēlus, 5 tabulas, 3 pielikumus.

The aim of the Master's Thesis is to explore the effect of pre-exercise carbohydrates intake on the blood glucose level and their potential impact on work capacity during submaximal exercise. In the experiment, blood glucose levels were measured in 8 athletes. Glucose measurement was performed in 4 experimental tests - Glucose Tolerance Measurement, Changes in Glucose Levels in Plasma Blood Plasma During Submaximal Load; The effect of pre-loading carbohydrates on blood glucose levels in venous blood when taken 45min before exercise; The effect of pre-loading carbohydrates on blood glucose in the plasma of venous blood at 15 min before physical exercise The glucose measurement was performed with a glucometer, the physical exercise was carried out on a veloergometer. Master thesis consists of introduction, literature review part, research methodology and tools, result review, result analysis, conclusions. The work contains 66 pages, 11 pictures, 5 tables, 3 attachments.
The effect of pre-exercise carbohydrate feeding on blood glucose level during submaximal excercise
Keywords: Medicīna; ogļhidrātu absorbcija; insulīnatkarīga ogļhidrātu uzņemšana; insulīnneatkarīga ogļhidrātu uzņemšana; ogļhidrātu uzņemšana pirms slodzes