Ekstrakoronālas zobu balināšanas ietekme uz zobu emaljas integritāti - Rudojs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2023)
Zobu pārkrāsošanās atšķiras pēc etioloģijas, izskata, lokalizācijas, smaguma pakāpes un kontakta ar zoba audiem. To var klasificēt kā iekšēju, ārēju un kombinētu. Šī in vitro pētījuma mērķis ir novērtēt emaljas balināšanas efektu un porainību pēc pareizas un pārmērīgas balināšanas ar 16%, 40% ūdeņraža peroksīdu un bezrecepšu sistēmu. Divdesmit četri nebojāti ekstrahētie cilvēka zobi tika vienādi sadalīti 6 grupās. Krāsas izmaiņas tika panāktas, mērcējot zobus kafijā un sarkanvīnā. Rezultāti parādīja, ka bezrecepšu balinātājs nav tik efektīvs kā profesionālie, pārmērīga balināšana noved pie intensīvākas emaljas pārkrāsošanās pēc balināšanas un pēc profesionālas balināšanas emaljas pārkrāsošanās ir vienmērīgāka.

Tooth discoloration varies in etiology, appearance, localization, severity, and adherence to tooth structure. It may be classified as intrinsic, extrinsic, and a combination of both. This in vitro study aims to evaluate the bleaching effect and porosity of enamel after bleaching and overbleaching with 16%, 40% hydrogen peroxide and over-the-counter (OTC) system. Twenty- four sound human extracted teeth were equally divided into 6 groups. Discoloration was achieved soaking teeth in coffee and red wine. The results showed that OTC bleaching is not as effective as professional ones, overbleaching leads to more intensive discoloration of enamel after bleaching was done and professional bleaching leads to more uniform discoloration of enamel.
An effect of extracoronal teeth bleaching to the integrity of the tooth enamel
Keywords: Medicīna; tooth discoloration; tooth bleaching; dental bleaching agents; bleaching impact on tooth